Zdravlje

Rak pluća – 6 iznenađujućih simptoma koje ne smijete ignorisati

Napisao A. K.

Simptom raka pluća nije samo dugotrajni kašalj…

1. DUGOTRAJAN KAŠALJ

Većina ljudi koji boluju od raka pluća pate od jakog kašlja koji je ponekad popraćen krvavim tragovima, navodi dr. McKenna, kirurg iz bolnice Santa Monica, California. Bilo kakav oblik dugotrajnog kašlja zahtijeva posjet liječniku, piše “Ordinacija“.

2. KRONIČNE INFEKCIJE

Većinu su vremena virusi glavni krivci za infekcije dišnog sustava, ali ako se bolest stalno vraća i uvijek “napada” pluća, može biti i simptom raka, navode iz Američkog društva za rak.

3. GUBITKA KILOGRAMA

Nagli gubitak kilograma bez promijene u prehrani ili dijete je uvijek upozoravajući simptom. Kako napominje dr. McKenna, tumor koji se proširio “proizvodi” proteine koji tijelu govore da gubi kilograme. Upravo to uzrokuje gubitak apetita.

4. BOL U KOSTIMA

Rak pluća koji se proširio na kosti može proizvesti jaku bol na mjestima koja su zahvaćena tumorom,a to su često kosti i zglobovi.

5. UMOR

Pacijenti koji imaju karcinom u čak 80 posto slučajeva osjećaju neopisiv umor. Ako vam i puno sna ne pomaže da se riješite umora i doslovno vam je teško izaći iz kreveta, svakako posjetite liječnika.

6. SLABOST U MIŠIĆIMA

Rak pluća može uzrokovati i bol u mišićima kao i u ostalim organima. Jedno područje koje može uzrokovati probleme su kukovi pa često osobe kod kojih se rak proširio imaju probleme i s ustajanjem iz stolice. Možete osjetiti slabost u ramenima, rukama ili nogama…

Komentari

komentara