Zdravlje

Nije šala – Bez njih ćete izgubiti sve zube

Napisao admin

Zdrave desni igraju važnu ulogu u zdravlju cijele usne šupljine. Ako dođe do krvarenja desni, obratite veću pažnju na oralnu higijenu i posjetite stomatologa.


Bijeli zubi (Foto: Cure.ba)

Prava hrana

Za početak, zdrave desni trebaju kvalitetnu hranu. Namirnice koje sadrže šećer ostaju u ustima kao podloga za nastanak plaka i razvoj štetnih bakterija, što može dovesti do bolesti desni. Smanjite unos slatke hrane, a ako je jedete, četkajte zube odmah nakon jela ili ih barem isperite vodom. Imajte na umu da su i slatka pića štetna za zube i desni.

Četkanje

Izaberite mekanu četkicu čija vlakna neće ozlijediti desni i mijenjajte je svaka tri mjeseca. Četkajte nježno oko zuba i polako zahvatite i desni. Iako ovo u početku može izazvati krvarenje, uskoro bi trebao prestati kad se tkivo navikne na redovito nježno četkanje. Općenito se preporučuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno (i svaki put nakon što jedete slatko).

Čišćenje zubnim koncem

Nježno čišćenje koncem odličan je način za uklanjanje i sprečavanje stvaranja naslaga. Jednom dnevno bit će sasvim dovoljno. Neki ljudi koriste i strugalicu za jezik.

Redoviti posjet zubaru

Na kraju, ne zaboravite na redovito čišćenje kod zubara. Većina stomatologa preporučuje čišćenje svakih šest mjeseci. Stomatolog će također na vrijeme upozoriti na bolesti desni ili karijes. U većini slučajeva zdrave desni su stvar zdravog razuma i dobre oralne higijene.

net.hr

Komentari

komentara