Zdravlje

Zapitajte se – Koliko fetusa ste pojeli do sad?

Napisao admin

Tkiva abortiranih fetusa nalaze se u gaziranim sokovima, čokoladama, pojedinim vrstama kafe, koncentratima supa, a koriste se i za proizvodnju lijekova i vakcina.


Fetus (foto: haber.ba)

Koliko ste fetusa već pojeli i popili konzumiranjem gaziranih sokova ili čokoladica? Upravo to pitanje uzburkalo je svjetsku javnost zbog toga što veliki broj, planetarno popularnih, proizvoda u sebi sadrži tkiva djece koja su abortirana. Među tim proizvodima se pored pomenutih gaziranih pića i čokolada, nalaze i žvake, čajevi, kafe, bombone, dodaci jelima, koncentrati supa…

Pored pomenutih namirnica, tkiva abortiranih fetusa koriste se i za medicinske proizvode, a upotrebljavaju se i prilikom transplantacija kao i proizvodnji lijekova i vakcina.

Dok neki medicinski stručnjaci predviđaju neograničeni potencijal za tehnologiju fetus tkiva i ističu da je upotreba takvog tkiva doprinijela liječenju nervnih i endokrinih bolesti, s druge strane veliki broj ljudi negoduje.

– Većina abortusa izvršena je između šeste i jedanaeste nedjelje trudnoće. Ipak, odlaganje do 14. ili 16. nedjelje trudnoće povećava količinu tkiva koje se može iskoristiti iz fetusa. To praktično znači da je stariji fetus ! Da ne pominjem da abortus nerođenog djeteta od četiri mjeseca kod majke stvara emotivnu traumu – izjavila je Debi Vinedž, aktivistkinja jedne neprofitne organizacije koja se bavi borbom protiv kloniranja.

haber.ba

Komentari

komentara