Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

Journal of the American Medical Association – Jod ključan za zdravlje majki, fetusa i novorođenčadi

Napisao admin

U časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA) potaknuta je rasprava na temu adekvatnih razina joda tijekom trudnoće te koju ulogu jod ima na zdravlje majki, fetusa i novorođenčadi.


majka i dijete (foto:cure.ba)

Naime, jod igra važnu ulogu u regulaciji hormona štitnjače koji su ključni za normalan neurološki razvoj fetusa. Istraživanja pokazuju da blagi deficit joda može dovesti do niže razine kvocijenta inteligencije u djece te je njegov manjak i dalje vodeći uzrok mentalne reterdacije djece (ukoliko se uzimaju u obzir čimbenici koji se mogu prevenirati). Nadalje, deficit joda se smatra glavnim uzrokom gušavosti u majka i novorođenčadi, spontanih pobačaja te smrtnosti novorođenčadi. 

Iz prethodno navedenih razloga American Thyroid Association, Endocrine Society i Teratology Society preporučuju ženama koje planiraju trudnoću, su trudne ili doje da svakodnevno uzimaju jod u obliku dodataka prehrani (najmanje 150 µg ) te su potaknuli ovu raspravu kako bi osigurali da multivitamini koji se preporučaju za navedena stanja sadrže jod u odgovarajućim dozama.

cure.ba

Komentari

komentara