Svojom strašću prema svježim namirnicama i jednostavnoj pripremi svakodnevno nadahnjuje milijune ljudi diljem svijeta, bilo putem svojih kanala na društvenim mrežama ili putem jedne od svojih brojnih kuharica u kojima ima ponešto za svačiji ukus.
Savršen za ovo hladno godišnje doba kada haraju prehlade i gripa, ali remekdjelo brze, ukusne kuhinje njegov je recept za aromatičnu pileću juhu, ‘poput bakine’ Kao što sam slavni kuhar Jamie Oliver naglašava: „Ovaj recept za pileću juhu je tako jednostavan – samo stavi nekoliko stvari u lonac i ostavi da odradi svoje.“
Brzo pripremljena, s dubinom okusa, bez potrebe da provodiš sate u kuhinji, ova pileća juha savršen je primjer da vrhunska jela ne moraju biti komplicirana i ne trebaju dugotrajnu pripremu. Ova pileća juha idealna je u zimske dane, a povrh toga, ako se zamrzne, uvijek ćeš je imati pri ruci – za jako hladne zimske dane ili kada imaš prehladu ili gripu.
Pileća juha po receptu Jamieja Olivera
Sastojci za veliki lonac:
• 5 stapki celera
• 2 poriluka
• 2 glavice luka
• 2 veće mrkve
• ½ glavice češnjaka (neoguljenog)
• 2 kg piletine
• 3 lista lovora
• 2 grančice svježeg ružmarina
• 5 grančica svježeg peršina
• 5 grančica svježeg timijana
• 5 cijelih zrna crnog papra
• 6 litara hladne vode
Priprema:
1. Grubo nareži celer, poriluk, luk i mrkvu. Lagano pritisni pojedine režnjeve češnjaka ravnom stranom noža dok se ljuske ne otvore.
2. Stavi piletinu, češnjak, pripremljeno povrće, začinsko bilje i papar u zrnu u veliki duboki lonac.
3. Dodaj 6 litara hladne vode pa zakuhaj. 4. Kada voda proključa, makni pjenu s vrha, a zatim smanji vatru tako da juha lagano krčka.
5. Neka se juha lagano kuha 3 do 4 sata. Povremeno skini pjenu ako je potrebno.
6. Nakon kuhanja juhu odmah posluži ili je procijedi kroz fino sito da ukloniš povrće i začinsko bilje.
7. Pusti da se juha ohladi oko 30 minuta i zatim je stavi u hladnjak. Nakon što se juha ohladi, trebala bi biti bistra i blago jantarne boje.
Potom je možeš podijeliti na manje porcije i čuvati u hladnjaku (oko 4 dana) ili u zamrzivaču (2-3 mjeseca). Ova pileća juha dobro se slaže s jušnim rezancima, krumpirom, rižom ili ukusnom kriškom kruha s maslacem, piše miss7.24sata.