Zdravlje

Zbog simptoma koji je znak da ste preležali koronu, Sara ne može da živi: “Zarazila sam se u maju, a i danas mi je pakao da kuham i jedem, jer mi sve neopisivo smrdi”

Napisao H. H.

Kafa mi miriše na izduvne gasove, pasta za zube mi ima ukus benzina a čokolada mi je najodvratnija stvar koju mogu da zamislim da stavim u usta!

Tako svoju priču počinje Sara Govije (44) iz Kenta koja se korona virusom zarazila maja ove godine. Kao i većina, i ona je prilikom infekcije ostala bez čula mirisa i ukusa. Vratili su joj se ubrzo, ali potpuno pomiješani.

Sara je sada ekstremno osjetljiva na miris urina i znoja, dok joj bijeli i crni luk mirišu na mokre pse i stajaću vodu.

– Pakao mi je da sada skuham i pojedem nešto jer mi sve neopisivo smrdi. Prije nego što stavim nešto u usta, sve moram da dobro onjušim, kao neka divlja zvijer, a uglavnom mi je i ukus svega grozan kao i miris. Uz to, postala sam ekstremno osjetljiva na miris, pa danima nakon kuhanja osjećam mirise koji mi se gade – kaže ova majka dvoje djece.

Sara kaže da nije imala klasične simptome korona virusa. Nije kašljala, nije imala temperaturu, već je bila potpuno iscrpljena, imala je bolno grlo i izgubila je čula ukusa i mirisa. Njen suprug i dvoje djece nisu se inficirali od nje.

– Sjećam se trenutka kad sam izgubila čula. Kuvhla sam kari i normalno sam sve mirisala sve dok jednog trenutka kao da je neki prekidač uključen i više nisam osjećala ništa. Nisam mogla ni da osjetim ukus. Odmah sam otrčala do sobe i prsnula parfem i opet ništa. Tad mi je bilo jasno šta se dogodilo – kaže Sara, dodajući da su joj se čula vratila poslije šest nedelja, ali odmah je primijetila problem.

– Imali smo roštilj i sve mi je bilo ekstremno slano, a meso mi je mirisalo na sapun – kaže ona.

Sada, kaže, prihvatljive namirnice su joj sir, riba i avokado. To je jedino što može da jede bez problema, uz krompir, pastu, pirinač i ovsenu kašu.

– Najgore od svega mi je što smrdim samoj sebi. Postala sam izrazito osjetljiva na miris znoja, pa čak i kad se malo oznojim što u normalnim okolnostima ne bih ni primijetila, sad samoj sebi smrdim na pokvareni kupus, i tako po cijeli dan. Postala sam paranoična zbog toga – kaže ona.

Paranosmija može da bude i signal da ste preležali korona virus ili da patite od dugog kovida.

Miris slatkog ili oštar nepiratni miris sumpora, upaljenih šibica ili ribe može da bude jedan od signala da ste preležali koronu, piše Skaj njuz, a prenosi RTS.

Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čovjeka da obrađuje percepciju arome, tako da određene stvari mirišu drugačije, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom “vrlo čudnim i veoma jedinstvenim”.

Prof Kumar, koji je i predsjednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

KAKO VRATITI ČULO MIRISA?

Postoje i preporuke svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu “mirisnom treningu”, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa, prenosi “Žena“.

Komentari

komentara