Zdravlje

Studentica se bez problema izborila sa koronom, ali poslije mesec dana je krenuo pakao: “Sad mi treba pomoć da se očešljam”

Napisao H. H.

Medi Novil (20) nije imala teže simptome kovida-19, ali virus je mjesec dana kasnije doveo do komplikacija sa srcem.

Medi je izgubila čulo i mirisa i test na korona virus je bio pozitivan dok je bila na Univerzitetu u Filadelfiji. Studentkinja je bila sigurna da se uspješno izborila sa virusom, poslije 14 dana karantina, i vratila se na Dan zahvalnosti krajem novembra u porodični dom. Medi je u međuvremenu bila negativna, ali je patila od kratkog daha i žalila se na bol u grudima koji se vraćao.

Medi je zbog zdravstvenih problema smještena u lokalnu bolnicu.

“Ruke i noge bi mi utrnule i pala bih u nesvijest. Probudila sam se i bilo je 16 ljekara oko mene“, rekla je Medi, prenosti britanski “Metro”.

Zdravstveno stanje studentkinje, koja je prije infekcije kovida-19 bila zdrava, se nakon negativnog testa iskomplikovalo. Medi je 21. decembra napunila 21 godinu i trenutno se oporavlja kod kuće, ali i dalje ima fizičkih i psihičkih problema koji su posljedica korona virusa. Najviše su ugroženi srce koje radi duplo manjim kapacitetom i pluća.

Studentkinja u razgovoru za “Philly Inquirer” rekla je da kad se zarazila kovidom da je imala suh kašalj i da je izgubila čulo mirisa i ukusa.

“Nije bilo temperature i nisam se osjećala toliko loše“, kaže Medi.

Medi je bivša plivačica i bila je šokirana kad je ostala bez daha nakon oporavka od kovida.

“Bol u grudima je bio užasan. Kašalj je bio sve gori. Dobila sam visoku temperaturu i groznicu. Ništa od toga nisam imala tokom kovida“.

Medin ljekar je ubeđen da su problem sa srcem i upala pluća direktna posljedica kovida-19.

Iako se do sada kovid-19 pokazao kao opasan za starije osobe, Medi kaže da se nada da će njena priča podsjetiti da i mladi ljudi mogu da imaju komplikacije izazvane virusom.

“Imam 20 godina i trenutno mi treba pomoć kad idem da se tuširam ili kad želim da se očešljam. Nisam sigurna koliko će ovaj problem dugo trajati, ali se jako plašim“, zaključila je Medi, piše “Žena“.

Komentari

komentara