Zdravlje

“NE MOGU DA DIŠEM NITI DA SPAVAM BEZ NJIH” – Miloš je već 15 godina navučen na KAPI ZA NOS, a posljedice su TEŽE nego što mislite

Napisao H. H.

Miloš već 15 godina svakodnevno koristi kapi za nos. Svjestan je da je postao zavisnik, zbog čega je počeo da se suzdržava, da ih koristi jednom dnevno, samo pred spavanje.

Jednostavno ne mogu da dišem bez njih. Trudim se da smanjim njihovu upotrebu, pa tokom dana trpim što više mogu, ali noću moram da ih stavim da bih mogao da spavam. Pokušao sam sve moguće alternative, ali ništa mi ne pomaže – iskren je ovaj Beograđanin, prenosi “Blic“.

On, međutim, nije jedini koji imao ovaj problem. Prof. dr Dušan Milisavljević, otorinolaringolog u Kliničkom centru Niš, objašnjava da ima veliki broj pacijenta koji mu se javljaju upravo zbog zavisnosti o kapi za nos.

Kapi za nos u svakoj prostoriji

– Svi se do jednog žale da ne mogu da žive bez njih. Po bočicu imaju na poslu, u automobilu, u spavaćoj sobi – slikovito objašnjava dr Milisavljević.

Kapi za nos, koje služe da otpuše zapušene nozdrve, ne smiju da se koriste duže od sedam dana, a nekontrolisana upotreba dovodi do trajnog oštećenja sluznice, ali i zavisnosti.

Utiču na rad srca

Doktor objašnjava da kod korišćenja kapi za nos postoje neželjani efekti kao i kod drugih lijekova. Moguće je da se javi tahikardija (ubrzan rad srca) ili bradikardija (usporen rad srca), povećanje ili sniženje tjelesne temperature, proširenje ili suženje očnih zjenica.

Šta će se od pomenutih simptoma javiti, zavisi od toga koji je deo autonomnog nervnog sistema više nadražen, a kada se ovi simptomi jave obavezno treba prekinuti sa korišćenjem kapi.

Prava zavisnost

Upravo supstanca koja pomaže kod zapušenosti nosa razlog je zbog kojeg kapi mogu da se koriste najduže sedam dana. Međutim, mnogi o tome ne vode računa, pa nije mali broj onih koji ove kapi koriste čak i godinama, decenijama, i praktično su postali zavisnici.

Kapi za nos koje se najčešće koriste kod prehlada sadrže vazokonstriktorne supstance koje smanjuju protok krvi kroz sluznicu nosa i na taj način smanjuju otok sluznice i sekreciju.

To je razlog zbog kojeg vrlo brzo po stavljanju kapi prodišemo kroz zapušene nozdrve. Ovo dejstvo vazokonstriktora, koje izaziva željeni efekat, u isto vrijeme je i ograničavajući faktor duge i česte upotrebe kapi za nos.

– Nekontrolisana i duga upotreba kapi dovodi do toga da osoba ima stalnu potrebe da ih koristi. Kod osoba koje su stvorile zavisnost, kada prestanu da ih koriste, imaju simptom zapušenog nosa i smetnji pri disanju što ih tjera da ponovo koriste kapi i tako nastaje začarani krug prave zavisnosti – objašnjava dr Milisavljević.

Liječenje sluznice nosa

Zapušenje nosa kao simptom se mora dijagnostički istražiti i liječiti pod kontrolom otorinolaringologa, koji će preporučiti terapiju u zavisnosti od dijagnoze. Terapija može biti lokalna i podrazumijeva upotrebu različitih sprejeva za nos, može biti i lijekovima iz grupe antihistaminika, a može i hirurška ako je zapušenje nosa izazvano krivom nosnom pregardom ili izraštajima u nosu.

– Zloupotreba kapi za nos dovodi do hroničnog oboljenja sluznice nosa i izaziva takozvani medikamentozni rinitis. Postoje nekoliko preporuka kako se liječi ovo stanje sluznice nosa, a osnovno je apsolutni prestanak korišćenja kapi. Za oporavak sluznice nosa od prekomjerene upotrebe se savjetuju slani rastvori obogaćeni pantenolom ili cinkom, ili u težim slučajevima se propisuju kortikosteroidi – objašnjava dr Milisavljević.

Odvikavanje

Kaže da često svojim pacijentima savetuje da je prvi korak u odvikavanju korišćenja kapi za nos jeste da se prvih sedam dana koriste one namijenjene za djecu.

Najgori dio

Kada prođe taj period treba se suzdržati od korišćenja kapi. Za to vrijeme, objašnjava doktor, moguće je da će nos biti u potpunosti zapušen, ali kako vrijeme bude odmicalo tako će se i sluzokoža oporavljati i zapušenost će se polako smanjivati.

Komentari

komentara