Zdravlje

BILI STE U KONTAKTU SA ZARAŽENIM: Ljekari savjetuju šta prvo treba da radite i kada je PRAVI TRENUTAK da se testirate

Napisao H. H.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženim, Evo kako treba da postupite kada je to pravi trenutak da se testirate ? Stručnjaci kažu da to ne treba da bude odmah.

Ako ste bili u kontakstu sa osobom koja je pozitivna na korona virus, sigurno razmišljate o tome kako bi trebalo da postupite. Univerzalan savet je da se izolujete, bez obzira da li se osećate bolesno ili ne, s obzirom da inkubacija može da traje od dva do čak 14 dana.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dao je preporuku da se podvrgnute testiranju u sledećim slučajevima:

imate simptome Kovida-19
bili ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom
zdravstveni radnici uputili su vas na Ukoliko ste bili izloženi virusu, verovatno je da nećete odmah razviti simptome – moguće je da prođe i dve nedelje pre nego što se pojave prvi pokazatelji da ste se razboleli. Podsetimo, najčešći simptomi su visoka temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa/ukusa, otežano disanje, bolovi u mišićima i telu, glavobolja,piše Kurir

Ipak, treba sačekati sa testiranjem, jer ako se testirate odmah nakon što ste bili izloženi virusu, moguće je da će test biti negativan, bez obzira na to jeste li zaraženi ili niste, upozorava stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Džon Hopkins Ameš A. Adalja.

Komentari

komentara