Zdravlje

Borba s virusom: Ovi simptomi COVID-a najduže traju

Napisao H. H.

Borba protiv infekcije COVID-19 može biti dugotrajna i naporna, a neki simptomi bolesti mogu potrajati jako dugo od početne dijagnoze

Čak i nakon što su negativni na virus, neki pacijenti prijavljuju mnoštvo problema koji utječu na njih fizički i psihički.

Kod nekih pacijenata simptomi mogu potrajati i mjesecima od dijagnoze bolesti i to je ono što nazivamo dugotrajnim COVID-om.

Stručnjaci su primijetili niz simptoma covida-19 koji se najduže zadržavaju kod pacijenta zaraženog koronavirusom.

Prema studiji koju je proveo Univerzitet Washington na 177 osoba koji su imali COVID-19, postoje neki simptomi koji se češće javljaju i koji najduže mogu potrajati. Evo o kojim je simptoma riječ.

Gubitak mirisa i okusa
Gubitak mirisa i okusa jedan je od glavnih simptoma infekcije COVID-19 i obično jedan od ranijih znakova bolesti koji se pojavljuje. No, može potrajati dok vam se ova osjetila vrate u normalno stanje nakon koronavirusa.

Ovaj simptom vjerojatno neće ostaviti trajne posljedice, a također možete sudjelovati u tzv. “treningu mirisa”. To podrazumijeva rutinske aktivnosti tokom kojih izlažete svoja osjetila određenim mirisima kako bi se prije oporavili.

Vježbanje njuha uključuje mirisanje najmanje četiri različite arome svakodnevno i do nekoliko mjeseci. To se rješenje pojavilo kao jednostavna opcija bez nuspojava za različite slučajeve pacijenata s gubitkom osjetila njuha.

Dugotrajni umor
Umor je jedna od čestih posljedica s kojom se bore osobe koje su preboljele COVID-19. Prilikom imunološke reakcije na virus, tijelo je pod naporom pa se kod pacijenata javlja umor.

Može potrajati dok se vratite u normalno stanje nakon što prebolite bolest, ali svakako jedite zdravu hranu i budite hidratizirani jer to može pomoći na putu oporavka.

Nedostatak zraka
Kod pacijenata koji se bore s respiratornim komplikacijama, mogu se javiti i poteškoće s disanjem. U većini slučajeva ovaj simptom nestane sam od sebe nakon određenog vremena.

Istraživači su također primijetili da zbog respiratornih problema pacijenti mogu kasnije patiti od hroničnih problema kao što su otežano disanje i nedostatak zraka.

Glavobolje
Glavobolje mogu iscrpljivati i predstavljati problem u svakodnevnom rješavanju problema i poslova, a također se smatraju i jednim od simptoma virusa koji najdulje traju. Osim toga, ovaj simptom se može pojaviti i na početku bolesti te može biti rani simptom zaraze, pokazala je nedavna studija. Ako imate hronične glavobolje, trebali biste kontaktirati svog liječnika.

Bolovi u tijelu
Bolovi u mišićima i tijelu još su jedan način na koji virus razgrađuje ključna mišićna vlakna i uzrokuje raširenu upalu u tijelu. Osim toga, pacijenti ovaj simptom mogu osjećati duže vrijeme.

U slučaju kada osoba ima teški oblik covida, mogu se pojaviti ozbiljni bolovi leđima, tijelu i mišićima zbog čega potpuni oporavak može potrajati, piše N1 Hrvatska.

Komentari

komentara