Zdravlje

Ovo su rani i ozbiljni simptomi nedostataka magnezija! Prepoznajte ih

Napisao H. H.

S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče, lakše se nosimo sa stresom, ​smirujemo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.

KOMENTARI

S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče, lakše se nosimo sa stresom, ​smirujemo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.

U tijeku su istraživanja o tome koliko magnezij utječe na regulaciju krvnog tlaka, dijabetesa i bolesti srca.

Ono što sigurno znamo jest da je važan je za formiranje jakih i čvrstih kostiju, sudjeluje u stvaranju energije, u procesima zgrušavanja krvi te transportu glukoze u stanice. Ukratko, život bez magnezija ne bi bio moguć.

Ako jedete puno proteina, uzimate vitamin D ili kalcij, vaš organizam ima veću potrebu za magnezijem.

GDJE GA PRONAĆI?
Najviše magnezija u prirodnom obliku dolazi iz zelenog lisnatog povrća. Ako vam to nije omiljena hrana, postoje dodaci prehrani koje možete koristiti. Nalazimo ga i u sljedećim namirnicama:

banana
avokado
orašasti plodovi
grah i grašak
sojini proizvodi
smeđa riža
mlijeko
Simptomi manjka magnezija
SIMPTOMI MANJKA MAGNEZIJA SE DIJELE U 3 KATEGORIJE:

Rani simptomi:

gubitak apetita
mučnina
vrtoglavice
povraćanje
umor
osjećaj slabosti
Blagi simptomi:

utrnulost
grčenje u mišićima
promjene u ponašanju
Ozbiljni simptomi:

“Manjak magnezija može nastati u slučaju nedovoljnog unosa magnezija, kao posljedica neuravnotežene prehrane, u slučaju pojačanog izlučivanja iz tijela, npr. u slučaju upotrebe nekih lijekova (laksativa ili diuretika), zatim kao posljedica pojačane tjelesne aktivnosti ili u slučaju malapsorpcije, kada zbog određenih probavnih poremećaja, crijeva ne mogu apsorbirati dovoljno magnezija iz hrane. Povećane potrebe za magnezijem pokazale su se i u slučaju ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti, poremećaja spavanja te za prevenciju migrene”, pojasnio je Tomislav Živko mag.pharm.dipl.ing.agr.MOŽE LI UZIMANJE MAGNEZIJA UTJECATI NA DRUGE LIJEKOVE?
Vrlo je bitno napomenuti da magnezij treba uzimati s minimalno 2 do 3 sata prije ili 4 sata nakon uzimanja drugih lijekova, jer magnezij može smanjiti apsorpciju drugih lijekova i njihovu djelotvornost. Također, bitno je napomenuti, da magnezij u trudnoći bi trebalo prestati konzumirati u većim količinama do tri mjeseca pred porod, jer može smanjiti kontrakcije maternice,piše Ordinacija

Komentari

komentara