Zdravlje

Život vam je u opasnosti a lijek je na dohvat ruke: Ako imate ova dva simptoma vi ste anemični i samo jedna stvar vam može pomoći

Napisao H. H.

Donosimo prirodne recepte protiv anemije i umora koje možemo napraviti kod kuće, a vrlo često su jednako dobri kao i lijekovi te djeluju s manje nuspojav

Za liječenje anemije bitno je obratiti se liječniku jer samo on može točno dijagnosticirati ovu bolest i liječiti je, ali postoje neke namirnice i biljke koje su bogate željezom pa mogu pomoći kod blagih oblika.
Osobe koje imaju anemiju teško zaspu i bude se tijekom sna bez obzira što se osjećaju umorno, pa im ove recepture itekako mogu biti od pomoći,piše Novi.

1. Med s mlijekom
U šalicu mlijeka doda se jušna žlica meda. Napitak se uzima na tašte dulje vrijeme.

2. Napitak od koprive u crnom vinu
U dvije litre crnog vina stavi se 200 grama suhog lišća koprive. Ostavi se da odstoji 24 sata. Procijedite i svako jutro natašte i navečer prije spavanja popijte malu čašu. Tretman je potrebno provoditi barem dva do tri mjeseca.

3. Crni sljez u bijelom vinu
Usitnjenog 40 grama korijena crnog sljeza staviti u litru bijelog vina da odstoji 14 dana. Procijediti i piti tri puta dnevno po čašicu.

4. Limunada
Vitamin C bitan za apsorpciju željeza, stoga dnevno popijte jednu limunadu od svježe iscijeđenog limuna.

5. Med, limunov sok i jabučni ocat
Dobra kombinacija je žlica limunovog soka, žlica meda i žlica razrijeđenog jabučnog octa. Uzmite ovu smjesu jedanput dnevno.

6. Med, orasi i grožđice
Dva limuna razrežite na četvrtine i usitnite štapnim mikserom. Dodajte 200 ml domaćeg meda, 2 dcl soka od mrkve i 2 dcl soka od cikle. Dobro promiješajte. Dodajte sitno nasjeckane orahe i grožđice. Čuvajte smjesu u frižideru. Uzimajte tri puta dnevno po 1 žlicu prije jela.

7. Čaj od koprive, kiselice i bokvice
Lišća koprive 20 grama, kiselice i bokvice po 10 grama stavi se u litru vode, 12 sati se namače, a zatim 10 minuta kuha sa 2 do 3 žlice meda. Zatim se ostavi 20 minuta poklopljeno da odstoji. Procijedi se i pije više puta na dan po žlica. Ovaj čaj ne samo da pomaže kod anemije, nego pospješuje probavu i otklanja nesanicu i nervozu.

8. Čaj od gospine trave, kleka i koprive
Usitniti tri žlice gospine trave, dvije žlice kleka, dvije žlice koprive i sve dobro izmiješati. Preliti sa tri čaše ključale vode. Nakon što odstoji uzimati vruće po jednu čašu 3 puta dnevno.

9. Čaj od šipka
Pet žlica usitnjenih plodova šipka preliti s litrom vode. Kuhati 10 minuta i ostaviti da odstoji u termosici preko noći. Piti kao čaj u bilo koje doba dana. Ekstrakt šipka dobro čisti krvotok. Zahvaljujući prirodnom vitaminu C i drugim biološki aktivnim materijama šipak se primjenjuje kod slabokrvnosti.

10. Čaj od koprive
Osam žlica sitno isjeckanog lišća koprive preliti litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procijediti i piti tijekom dana.

11. Čaj od kupinovog lista, koprive i stolisnika
Čaj od kupinovog lista, koprive i stolisnika može se kombinirati ili piti zasebno, tri puta dnevno. Zbog bolje apsorpcije željeza preporučuje se piti barem sat vremena prije ili poslije jela. I obrok bi trebao sadržavati više namirnica bogatih željezom.

12. Sok od mrkve, cikle i rotkve
U sokovniku pripremiti sok od mrkve, cikle i rotkve. Pomiješati sokove u jednakim količinama i sipati u flašu, flašu čuvati na prohladnom i tamnom mjestu. Uzimati po jednu žlicu prije jela. Sokove treba popiti za tjedan dana, a zatim pripremiti nove. Ovaj tretman traje najmanje 3 mjeseca.

13. Sok od cikle
Sok od cikle dobra je pomoć kod anemije jer, osim željeza, sadrži i kalcij, fosfor, vitamine grupe B, zatim vitamin C, fruktozu i glukozu. Izribajte ili u sokovniku izmiksajte ciku. U sok obavezno dodajte nekoliko kapi svježeg limuna i po želji malo meda. Piti nekoliko puta na dan po malu čašu.

14. Sok od crne rotkve
Sok od crne rotkve također sadrži željezo, magnezij, kalij, kalcij i mnoge vitamine. Od davnina se preporučuje za liječenje slabokrvnosti. Uzimati po jednu žlicu soka s medom 3 puta dnevno prije jela.

15. Sok od mrkve
Mrkva je još jedna namirnica koja sadrži željezo, kobalt, bakar, kalcij, jod, brom… Preporučuje se sok od mrkve piti 3 puta dnevno prije jela.

16. Sok od mrkve i cikle
Pomiješajte pola decilitra soka od cikle i decilitar do dva i pol decilitra soka od mrkve. Piti 3 puta na dan kroz 3 mjeseca.

17. Sok od cikle i jabuka
Sok od cikle i jabuka nadoknađuje nedostatak hemoglobina. U decilitar do dva soka od jabuke dodajte manje od pola decilitra soka od cikle. Piti 2-3 puta dnevno prije jela. Sokovi se mogu piti stalno. Posebno ih je korisno piti u sezoni sazrijevanja jagodastog voća, ostalog voća i povrća. Sve sokove pijte samo u svježem stanju.

Ekstrakti
18. Ekstrakt bijelog luka
Očistiti 30 dkg bijelog luka, oprati i preliti s litrom čistog alkohola. Treba ostaviti da odstoji tri tjedna. Piti po 20 kapi ekstrakta razmućenog u četvrtini čaše mlijeka 3 puta dnevno.

19. Mrazovnjak i med
Pomiješati 50 miligrama mrazovnjaka sa četvrtinom čajne žličice meda i to pojesti prije odlaska na spavanje, oko 22-23 sata. Takav način uzimanja ovog pripravka, pored pomoći kod anemije, jača i živčani sustav, normalizira probavu, čisti mokraćne kanale i poboljšava funkciju jetre. Pvakav tretman provoditi od jednog do šest mjeseci.

20. Mrazovnjak i voda
Za povećanje razine hemoglobina u krvi također se preporučuje i svakog dana rano ujutro uzeti po četvrtinu male žličice praška mrazovnjaka s čašom vode u razdoblju od jednog do 6 tjedana

Komentari

komentara