Zdravlje

Hipokrat je nazvao riznica zdravlja: Evo kojih sve muka će vas osloboditi zova

Napisao H. H.

Zova vodi porjeklo još iz Egipta i antičke Grčke, a u kojoj ,mjeri su njena ljekovita svojstva bila prepoznata još tada govori činjenica da ju je otac medicine – Hipokrat, nazvao riznicom zdravlja.

Razlog zbog kog je zova tako široko popularna i primenjuje jeste širok spektar blagotvornih svojstava i obilje nutrijenata, vitamina i minerala, kojima je bogata.

Neki od važnih sastojaka zove su vitamini A, B i C, organski pigmenit, aminokiseline, gvožđe, natrijum i kalcijum. Pored toga, zova je veoma bogata antioksidansima kao što je sambokul, koji snažno deluje protiv virusnih infekcija.

Zova povoljno utiče na jačanje imunog sistema, na disajne puteve, sinuse, kod zaustavljanja kašlja, zdravlja sluzokože, podstiče izbacivanje viška tečnosti, i odlična je za detoksikaciju organizma. Studije su potvrdile da zova značajno utiče i na snižavanje lošeg holesterola i triglicerida, čime čuva kardiovaskularni sistem.

Zova se može primenjivati u obliku čaja ili soka.

Sok od zove
Ovaj sok veoma je zdrav, a u toku letnjih meseci je i izuzetno osvežavajuć. Sok se priprema do 20 do 30 cvetova zove koje potpoite u litar hladne vode i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mestu, ali ne u frižideru.

Sok zatim procedite kroz sitnu cediljku, kako cvetovi ne bi prošli, dodajte 300 -500 grama šereća od šećerne trske (u zavisnosti od toga koliko sladak sok volite) i sok od jednog limuna.

Sve dobro promešajte, još jednom procedite i ostavite da odstoji još 24 sata, kako bi se sastojci sjedinili i šećer rastopio. Napravljeni sok držite u frižideru.

Čaj od zove
Za ovaj čaj potrebne su vam dve supene kašike osušenog cveta zove, koje ćete preliti sa 200-250 ml ključale vode. Šolju sa čajem zatim poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Čaj zatim procedite. Pripremljenu količinu čaja najbolje je konzumirati tri puta u toku dana.

Pored soka i čaja, od zove se prave i ekstrakti i tinkture, koji se najčešće korite kod lečenja simptoma gripa i sličnih virusnih infekcija, prenosi srbijadanas.

Komentari

komentara