Zdravlje

Lijek dospijeva direktno u pluća: Britanski naučnici osmislili inhalator protiv korona virusa

Napisao H. H.

Istraživači sa britanskog univerziteta u Sautemptonu osmislili su novi inhalator koji bi ljudima koji su zaraženi korona virusom trebalo da pomogne da se izbore sa COVID-19 u ranim fazama te bolesti.

Inhalator koristi eksperimentalni lijek koji u sebi sadrži interferon beta, protein koji ljudski organizam proizvodi svaki put kada dođe do virusne infekcije, navodi londonski “The Sun”.

Interferon beta, koji jača imuni sistem, već se koristi za liječenje multipleks skleroze, a tokom jednog ispitivanja u Hongkongu, u kombinaciji sa drugim lijekovima, pokazao je sposobnost ublažavanja simptoma COVID-19, prenosi “Tanjug”.

Kada se ovaj lijek udahne, direktno dospijeva u pluća, u kojima pomaže u suzbijanju dejstva korona virusa, što bi, kako se nadaju naučnici, trebalo da spriječi razvoj bolesti do smrtnog ishoda.

Testiranje inhalatora u kućnim uslovima počelo je danas, a uskoro će biti okončano i testiranje u kojem učestvuje 100 bolničkih pacijenata. Ukoliko ova ispitivanja budu uspješna, britanska farmaceutska kompanija “Sinerdžen” ove godine će izbaciti milione doza ovog lijeka.

Komentari

komentara