Zdravlje

Oporavlja srce, spriječava rak debelog crijeva, suzbija Alzheimer: Nevjerovatne moći kikirikija!

Napisao H. H.

Kikiriki je porijeklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao sočivo, grah ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da se pretjeruje, piše “Bašta Balkana“…

Ovih 12 svojstava kikirikija mogu se svrstati u koristi koje ima ovaj plod – od zdravlja do ljepote.Dobar je za zdravlje srca

Među koristima koje ima kikiriki za zdravlje čovjeka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou monone zasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki mogu održavati ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji lošholesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spreči moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Jača energiju

Jedna od najprimjetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čovjeka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći će održavanju vitalnosti i sprečiće gojaznost.

Bori se protiv raka

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

S druge strane, mahunarke poput kikirikija imaju visok sadržaj betasitosterola, koji predstavlja zaštitu protiv raka uz prirodno sprečavanje rasta tumora. Na ovaj način, svi oni koji jedu kikiriki najmanje dva puta sedmično mogu da smanje rizik od raka debelog crijeva za 2.7­58 posto.

Spriječava kamenje u žuči

Procenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 posto odraslih u svijetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 posto.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 posto.

Bori se protiv depresije

Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultuje depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da pobijedi depresiju.

Podržava trudnoću i štiti plod

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline prije i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme.

Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod djece.

Spriječava Alzheimerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom kao što je to kikiriki, može smanjiti rizik od pojave Alzheimerove bolesti za oko 70 posto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina,piše Baštabalkana

Pruža blistavu i zategnutu kožu

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakana u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.

Spriječava gubitak kose

Među koristima koje kikiriki ima za ljepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može sprečiti gubitak kose. Isto tako, Largininu kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima liječenja ćelavosti dok omega 3 masne kiseline mogu ojačati folikule dlake i sveukupni rast kose.

Spriječava bore i starenje

Prevremeni znaci starenja, kao što su promjena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Nasreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža. Dakle, jedenje kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svježinu.

Komentari

komentara