Zdravlje

Prvi znak da vašem tijelu nedostaje vitamin D

Napisao H. H.

Vitamin D je važan nutrijent koji najviše dobijamo preko sunčeve svjetlosti, a ima ga i u određenim namirnicama poput mlijeka, žitarica, soka od pomorandže, jaja i najviše u ribljem ulju.

Nedostatak vitamina D najčešće se javlja u zimskom periodu kada je smanjen broj sunčanih dana. Deficit ovog vitamina može da bude rizičan po zdravlje cijelog organizma, jer njegova funkcija je da ojača imunitet, jača kosti, štiti nas od oboljenja i reguliše insulin.

Prvi simptom koji ukazuje na nedostatak vitamina D je bol u zglobovima, kukovima ili koljenima.

Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od nedostatka vitamina D imaju simptome slične artritisu, a dokazano je da manjag ovog vitamina može biti okidač za nastanak osteoporoze.

Vitamin D apsorbuje kalcijum i na taj način održava zdravlje kostiju. Takođe, ima veliki značaj u građi mišića, nervnim kontaktima i borbi protiv upala u tijelu.

Pored bolova u zglobovima, mogu se javiti i drugi simptomi uslijed nedostatka vitamina D, a to su: infekcije, problemi sa gastrointestinalnim traktom, depresivno raspoloženje i krhke kosti.

Ukoliko osjetite neke od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite svom ljekaru.

Kod deficita vitamina D preporučuje se promjena ishrane, konzumiranje namirnica koje sadrže ovaj vitamin, produženi boravak na Suncu i uzimanje suplemenata, piše “Lovesensa“.

Komentari

komentara