Zdravlje

Pobijedite mamurluk u 13 koraka

Napisao H. H.

Doček Nove godine je bio sjajan i nezaboravan, uz nezaobilaznu kapljicu višem ali sad imate jedan problem – mamurluk.

Ako ste previše popili prethodne noći, jutro poslije ste vjerovatno mamurni. U nastavku pročitajte kako pobijediti mamurluk u 13 koraka.

Pijte dovoljno vode
Ispijanje većih količina alkohola može dovesti do dehidratacije, pa se preporučuje da tokom večeri osim alkohola pijete i vodu. Najbolje bi bilo da nakon čaše alkohola popijete čašu vode.

Ne pijte na prazan stomak
To što pivo ima mnogo kalorija ne znači da je zamjena za hranu. Obavezno večerajte i potrudite se da unesete što više zdravih ugljenih hidrata. Brojna istraživanja pokazuju da vam pun stomak može pomoći da zadržite procenat alkohola u krvi na niskom nivou. Pazite šta pijete

Tamnija pića poput crnog vina ili pića koja u osnovi imaju rum, lakše izazivaju mamurluk. Takođe, izbjegavajte viski. Bolje je da se odlučite za čašu vodke ili bijelog vina.

Pijte sa stilom
Ako vam novčana situacija dozvoljava, uživajte u malo skupljim likerima koji sadrže manje količine kongenera. Riječ je o supstanci koja se najčešće nalazi u bojenim pićima, napada mozak za samo 90 sekundi nakon unosa napitka i izaziva disfunkcije.

Pozovite multivitaminske napitke u pomoć
Konzumiranje alkohola troši vitamine kao što je B12, pa nakon burne noći popijte multivitaminski napitak kako biste nadoknadili izgubljeno.

Zaobiđite mjehuriće
Smanjite konzumaciju šampanjaca ili sličnih pjenušavih/gaziranih pića. Naime, mjehurići utiču na brže apsorbovanje alkohola pa je i vjerovatnoća da ćete se družiti sa mamurlukom veća.

Uživajte u tišini
Naučnici su dokazali da je meditiranje na suncu ili praktikovanje joge efikasno pri otklanjanju stresa i umanjivanju brojnih posljedica mamurluka. Zato izdovjite malo vremena za mirne trenutke, uživanje u suncu ili pak provedite jutro uz jogu.

Unesite dovoljno kalijuma
hrana bogata kalijumom pomoći će vam u borbi protiv mamurluka, jer alkohol nam ne uzima samo vodu iz organizma već i elektrolite. Zato napravite predah uz bananu ili salatu od svježeg spanaća.

Umjesto alkohola, ispijte jaja
Umutite nekoliko jaja i spasite vašu jetru od oštećenja izazvanih alkoholom. Možete ih pomiješati sa spanaćem ili nekim sličnim zelenišem i pojačati njihovo dejstvo.

Umirite stomak đumbirom
Mamurluk često uznemiri stomak pa mu udovoljite čajem od đumbira koji možete sami pripremiti.

Zalijte doručak prirodnim sokom
Alkohol će smanjiti nivo šećera u krvi, pa uz hranljiv doručak popijte čašu cijeđene pomorandže kako biste unijeli malo više prirodnog šećera.

Izađite na svjež vazduh
Čist zrak će vas okrijepiti i pomoći vam da se oporavite od prethodne noći. Takođe, malo vježbanja na otvorenom nije na odmet. Tako ćete dodatno osloboditi hormon endorfin i poboljšati raspoloženje.

Igrajte ulogu ‘sigurnog vozača’
Najbolji način da se izborite sa mamurlukom jeste da ne pijete uopšte. S vremena na vrijeme preuzmite na sebe ulogu ‘sigurnog vozača’, onog člana ekipe koji ne pije jer vozi, pišu “Nezavisne“.

Komentari

komentara