Zdravlje

Bez brige – Riješite probleme sa znojenjem!

Napisao admin

Ukoliko ste primjetili da vam odjeća nakon nošenja smrdi gore nego svlačionica u teretani, možda se znojite zbog stresa. Ali bez brige, postoji rješenje i za taj problem!


Znojenje (foto: cure.ba)

Što se samog procesa znojenja tiče, postoje dvije vrste. Regularno znojenje događa se prilikom vježbanja ili za vrijeme visokih temperatura i tada se znojimo posvuda kao posljedica milijuna potkožnih žlijezda rasprostaranjenih po cijelom tijelu. Putem njih oslobađa se znoj u svrhu smanjenja tjelesne temperature. Znojenjem se doslovno hladite.

S druge strane, u trenucima straha, boli ili panike, vaše žlijezde luče čak 30 puta više znoja no prilikom regularnog znojenja, i to prvenstveno na mjestima bogatim folikulima dlaka, poput pazuha. Ovakvo znojenje, potaknuto adrenalinom, obrambeni je mehanizam našeg tijela kojemu je cilj u situacijama, neugodnim po nas, držati ljude na distanci.

Znoj sam po sebi nema neugodan miris, no, dok 99% običnog znoja čini voda, znoj koji lučimo pod stresom kombinacija je proteina i lipida. Ta kombinacija snažno privlači prirodne bakterije tijela koje zajedno s proteinima i lipidima stvaraju izuzetno neugodan miris.

Kako znoj držati pod kontrolom?

Nastojte uvijek uz sebe imati vlažne maramice i anti-perspirant dezodorans kako biste se u tijeku dana mogli osvježiti bude li potrebe.

Čim stignete kući, uskočite pod tuš. U borbi protiv bakterija i neugodnih mirisa mogao bi vam pomoći antibakterijski sapun za tijelo.

Pažljivo odabirite odjeću koju ćete nositi. Izbjegavajte sintetiku i umjetne materijale. Nosite pamuk, lak i ostale prirodne materijale koji će vašoj koži dopustiti da diše. Također, očekuje li vas naporan dan, radije odjenite nešto tamno jer se na tamnoj odjeći mrlje od znoja puno slabije vide.

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara