Zdravlje

Sirće, soda bikarbona, crni čaj i limun ublažavaju pretjerano znojenje

Znoj - Nezavisne.com
Napisao H. H.

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti tjelesnu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje, ono se nerijetko manifestuje i u situacijama poput stresa i napetosti.

Za vas smo izdvojili 4 prirodna saveznika u borbi protiv znojenja, koja će vam u mnogome olakšati predstojeće ljetne dane:

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe. Suh tupfer natopite mješavinom jabukovog sirćeta i vode u odnosu 2:1, pa prebrišite površine tijela na kojima se učestalo i jako znojite. Postupak ponovite svako veče pred spavanje.

2. Soda bikarbona

S obzirom na njeno pakovanje, možete je uvijek imati kod sebe, pa je ona najčešći i najefikasniji saborac u borbi protiv znojenja. Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili na vlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrljajte kožu, ostavite da se osuši i papirnom maramicom uklonite ostatak praška.

3. Crni čaj

Tanin, kojim crni čaj obiluje, sadrži kiselinu koja djeluje kao prirodni antiperspirant. Na taj način utiče na žlijezde i smanjuje pretjerano znojenje. Skuhajte pola šoljice vode i u nju dodajte crni čaj. Nakon jednog minuta izvadite vrećice i odložite ih na tanjirić da se ohlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na kojem je znojenje pojačano, ostavite da djeluje 5 minuta pa ih uklonite.

4. Limun

Limun se dosta dugo, kroz istoriju koristio za kontrolisanje tjelesnih mirisa, pa i protiv pojačanog znojenja. Citrusna kiselina ubija bakterije, pa limun djeluje kao prirodni dezodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebalo bi izbjegavati odlazak na sunce. Limun isijecite na pola i polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta pa isperite kožu hladnijom vodom, piše “Lepota i zdravlje“.

Komentari

komentara