Zdravlje

Alergični ste na ambroziju? Olakšajte “muku” uz ove savjete!

Napisao H. H.

Procjenjuje se da je svaki osmi stanovnik Zemlje alergičan na ambroziju!

Ambrozija cvjeta od jula do septembra, a vrhunac je u avgustu. Sve više ljudi poseže za antihistaminicima i kortikosteroidima kako bi ublažili tegobe, a mi vam donosimo još 12 savjeta kako da sebi olakšate!

1. Obvezno se liječite kako se bolest ne bi pogoršala. Nemojte uzimati protivalergijske lijekove, a da se prije toga niste savjetovali s ljekarom. Samo ljekar može pouzdano utvrditi kakvi su lijekovi za vas najprikladniji. Pridržavajte se propisane terapije!

2. Najveća koncentracija polena je tokom sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada nemojte provjetravati stan, ni boraviti na otvorenom, prenosi “Ljepota i zdravlje“.

3. U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje.

4. Koristite klimatizacione uređaje s filterima za polen.

5. Kiša ispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja.

6. Ako je moguće, u prirodi boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

7. Nakon boravka na otvorenom obvezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odjeću, kako biste spriječili unošenje polena u životni prostor.

8. Ne sušite odjeću vani.

9. Po potrebi nosite zaštitnu masku tokom suhih i vjetrovitih dana.

10. Ako imate pse i mačke, perite ih i četkajte jer i oni skupljaju polen.

11. Redovno pratite bioprognozu s alergijskim semaforom.

12. Alergija na ambroziju može podstaknuti i takozvanu unakrsnu alergiju na polen i hranu. Tokom cvjeta ja ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret.

Komentari

komentara