Kuća i hrana Zdravlje

Potvrđeno – sjeme lana liječi rak

Napisao A. K.

Osim što ima iznimnu nutritivnu vrijednost, laneno sjeme se odavno primjenjuje u borbi protiv raka, naime, svima je poznat recept dr. Johanne Budwig, njemačke biokemičarke koja je osmislila uljno-proteinsku prehranu za liječenje raka, koja se sastoji od svježeg kravljeg sira s lanenim uljem. Taj Buwigov protokol prehrane u liječenju raka primjenjuju mnogi, i to s uspjehom.

Današnje naučne analize potvrđuju djelotvornost lanenog sjemena, a osobita učinkovitost se iskazuje u borbi protiv raka dojke. Na primjer, jedna placebo-kontrolirana studija uključila je pacijentice koje su primale 25 grama lanenog sjemena tokom 32 dana. Nakon što su uočili smanjenje tumorskih biljega i povećanje apoptoze, autori su zaključili: “Laneno sjeme ima potencijal za smanjenje rasta tumora kod pacijenata s karcinomom dojke.”

Istraživanja na životinjama također podržavaju ulogu lanenog sjemena u suzbijanju raka dojke. Kod imunosuprimiranih miševa, kojima je uklonjen timus, laneno sjeme i jedan ekstrakt iz lanenog sjemena bili su uspješni u suzbijanju rasta transplantiranih ljudskih tumora dojke koji su hranjeni estrogenom. Laneno sjeme ne samo da suzbija stvaranje estradiola, kao što to rade potiskujući hormoni koji se daju u kemoterapiji, već pospješuje metabolizam estradiola u pozitivnom smjeru, piše “Os Uma“.

Anti-kancerogeni efekti lanenog sjemena nisu ograničeni samo na karcinom dojke, rak prostate je također hormonski ovisan tip raka i kod njega su također vidljivi uspjesi u liječenju ovim sjemenom.

Istraživanje iz 2008. obuhvatilo je pacijente kojima je trebala biti uklonjena prostata i kod onih koji su dobivali nadopunu prehrane s lanenim sjemenom uočeno je da su poliferacijske stope bile značajno niže što upućuje na to da laneno sjeme može djelovati zaštitno kod raka prostate.

Ovo sjeme djeluje u spriječavanju ili regresiji hormonski ovisnih oblika raka zbog svoje izrazito hormonski modulirane aktivnosti. Ono sadrži spojeve koji su poznati kao fitoestrogeni koji imaju sposobnost interakcije sa staničnim estrogenim receptorima. Konvencionalne medicinske zajednice identificiraju sve estrogene, uključujući fitoestrogene, kao kancerogene, no postoje dokazi protiv ove optužbe, i u slučaju soje kao i lanenog sjemena. Brojne studije pomažu da razumijemo biokemijske procese koji navode kako biljni estrogen može zapravo smanjiti djelovanje estrogena u tijelu.

Naime, poznato je i da nusprodukti fermentivne biotransformacije lanenog sjemena u debelom crijevu – enterodiol i enterolakton, moduliraju razine estrogena u tkivu zahvaćene tim spojevima. Oni su slabo estrogeni, što objašnjava zašto mogu ublažiti simptome vrućine kod žena koje pate od nedostatka hormona, ali su također su i antiestrogeni jer se mogu vezati na estrogenske receptore i blokirati snažnije estrogene, endogene i ksenobiološke u isto vrijeme.

Ova aktivnost je poznata kao selektivna modulacija estrogenskih receptora, a to je sposobnost smanjenja aktivnosti estrogena u jednom tkivu – dojci, i povećanja aktivnosti u drugom – kostima ili mozgu. Iako su farmaceutske kompanije pokušale reproducirati ovu modulaciju sintetičkim spojevima, brojni nepovoljni utjecaji su nadmašili očekivane terapeutske učinke. To je jedan od razloga zašto otkriće farmakološki djelatnih tvari u hrani, odnosno hrane kao lijek, toliko obećava, prenosi “GreenMedInfo“.

Komentari

komentara