Zdravlje

Kurkuma je prirodni ubica bolova i raka, a od njenog “mlijeka” koža zablista!

Napisao H. H.

Ona se naširoko koristi zbog svojih ljekovitih svojstava u obje, kineskoj i ayurvedskoj medicini za liječenje mnogih različitih zdravstvenih problema, od bolova do raka

Kukurma ima posebno mjesto u indijskoj kuhinji zbog svoje zlatne boje i iznenađujućeg ukusa, ali ono što je čini zaista posebnom je njena ljekovitost.

Ona se naširoko koristi zbog svojih ljekovitih svojstava u obje, kineskoj i ayurvedskoj medicini za liječenje mnogih različitih zdravstvenih problema, od bolova do raka.

Ono što čini ovaj začin tako posebnim su njegova anti-aging, anti-upalna i antioksidativna svojstva.

Aktivni spoj u kurkumi se zove kurkumin i on je temeljito proučavan tokom proteklih godina. On je vrlo koristan zbog svojih antiseptičkih, protivupalnih i antioksidativnih svojstava.

Osim kurkumina, kurkuma sadrži i druge hranjive stvari kao što su vitamini, minerali, kalcijum i vlakna. Najbolji dio u čitavoj priči je da je kurkuma netoksična i ne izaziva nikakve nuspojave. Stoga, ona je potpuno sigurna za upotrebu.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KURKUME

1. Poboljšava raspoloženje

2. Kontrolira dijabetis

3. Detoksikacija jetre

4. Poboljšava probavu

5. Sprječava Alzhaimerovu bolest

6. Održava srce zdravim

7. Liječi rane

8. Sprječava artritis i djeluje kao prirodni ubica bolova

9. Sprječava rak

10. Čini kožu zdravijom i ljepšom

Kurkuma je dobra u prevenciji pigmentacije kože i toniranju kože. Redovna upotreba kurkume na vašoj koži utiče na njenj sjaj.

RECEPTI
Sve što treba da učinite je da pomiješate prstohvat praha kurkume s pastom izrađenom od pola kašičice soka od limuna, kašičice soka od paradajza, te prstohvat brašna.

Nanesite smjesu na tamne krugove oko očiju i pustite da odstoji 10 minuta. Ova smjesa je jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje podočnjaka, i ima sposobnost da ih ukloni u bilo kojem trenutku.

Druga mogućnost je da koristite smjesu izrađenu od kurkume u prahu i soka od ananasa. Neka smjesa odstoji oko očiju tokom 10 minuta, a rezultat će biti svijetla koža.

Jeste li čuli “Zlatno mlijeko”? Ovaj drevni jogijski lijek je naširoko korišten za liječenje različitih zdravstvenih problema, uključujući i parazite, infekcije bubrega, gube, infekcije mjehura, virusnih infekcija, proliva, groznica, prehlada, bolova u mišićima, bronhitisa, glavobolje i artritis.

RECEPT ZA “ZLATNO MLIJEKO”
Sastojci:

1 čaša mlijeka
½ kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1 kašika sirovog meda
½ kašike mljevene kurkume
¼ kašike svježe mljevenom crnog bibera

Uputstva:

Prvo, zagrijte mlijeko i dodajte cimet. Zatim dodati kokosovo ulje, med, kurkumu, i biber.

Miješajte stalno dok se smjesa ne zagrije do vrenja. Pobrinite se da ne dođe do vrenja.

Procijedite i zlatno mlijeko je spremno!

Napomena: Preporučuje se da se promiješa prije nego se popije, jer nisu svi od sastojaka topljivi,prenosi Aura

Komentari

komentara