Zdravlje

KADA JE VRIJEME ZA LJEKARA – Sedam stvari koje niste znali o glavobolji

Napisao admin

Imate li problema sa glavoboljama? Pijete li tablete čim osjetite da bi mogla da napadne? Naučite šta možete uraditi da bi preventivno spriječili glavobolje i kada je vrijeme za ljekara.


glavobolja (foto:cure.ba)

Koji je vaš tip?

Eksperti tvrde da postoje stotine različitih tipova glavobolje, ali da sve spadaju u tri osnovne grupe. Tenzijska glavobolja, ona koja je usko povezana sa stresom, a podrazumjeva napetost mišića lica i vrata, dok vaskularna glavobolja može da uključuje migrene. Treća grupa podrazumjeva one koji pate od nekih drugih zdravstvenih stanja kao infekcija sinusa ili tumora na mozgu.

Dobre i loše vijesti o migreni

Oko 20 odsto žena ima redovne migrene, ali bolni događaji su još uvijek nerazumljivi. Prije su doktori i naučnici smatrali da migrena može povećati rizik od demencije, ali novija istraživanja su pokazala da tu nema nikakve poveznice. Ipak ove godine pojedina istraživanja su pokazala da učestale migrene mogu povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Okrivite menstrualni ciklus

Od 28 miliona Amerikanaca koji pate od migrena čak 70 odsto čine žene. Dok je nivo hormona kod muškaraca uglavnom stabilan kod žena varira tokom ciklusa što može biti okidač menstrualnih ili predmenstrualnih migrena i tenzijskih glavobolja. Žene, takođe imaju veće genetske predispozicije za migrene.

Pazite šta jedete

Istraživanja su pokazala da četvrtina onih, koji izbjegavaju određenu hranu što uključuje zrele sireve, čokoladu, alkohol i mesne prerađevine imaju rijeđe napade glavobolje. Preskakanje obroka takođe može biti okidač za napad glavobolje.

Kad munja udari

Promjena vremenskih prilika može biti okidač za glavobolju kod mnogih ljudi. Istraživanja su pokazala da se za 31 odsto povećava rizik od napada boli kod onih koji hronično pate od glavobolje i za 28 odsto kod onih koji imaju migrenu u danima kad čak u krugu od 30 kilometara od njihovih kuća udari munja.

Spavanje i stres

Nije ništa novo da skakanje uz alarm ujutro može dovesti do glavobolje, ali i previše spavanja takođe može biti okidač. Mnogi ljudi vikendom mogu imati glavobolju, jer su promijenili šablon spavanja. Stres je takođe jedan od uzroka, sigurno ste primjetili da vas glava više boli ako ste pretrpani poslom ili vam se bliže rokovi.

Kad potražiti pomoć?

Ako vam jedino lijekovi mogu ublažiti i najslabije napade glavobolje možda je vrijeme da posjetite vašeg ljekara.

Ljekara bi trebalo da posjetite i ako:

– glavobolja vas ometa u poslu i društvenom životu

– napada svakodnevno

– povezana je sa fizičkim ili seksualnim aktivnostima

– ide u paketu sa slabošću u ekstremitetima, duplim vidom…

– uzimate tablete protiv bolova svakodnevno, ili skoro svakodnevno

LPM

Komentari

komentara