Zdravlje

ŽENE TREBAJU VIŠE ŽELJEZA U KRVI NEGO MUŠKARCI! Ovo je razlog toga!

Željezo - Ordinacija-petricevic.hr
Napisao H. H.

Za normalno funkcionisanje organizma neophodna je određena količina željeza u krvi, ali zašto žene trebaju veću količinu od muškaraca?

Ljudsko tijelo je sastavljeno od bezbroj hranjivih tvari i minerala bez kojih ne može ispravno funkcionirati. Tijelo ima tendenciju da iskusi gubitak tih hranjivih tvari i minerala zbog jednog ili više čimbenika koji mogu dodatno uticati na pravilno funkcioniranje tijela. Jedan od najbitnijih minerala u tijelu je željezo, piše “Novi“.

Pomaže crvenim krvnim ćelijama da prenose kisik u ostatak tijela. Nadalje, pomaže i u proizvodnji energije i olakšava ćelijsko ‘disanje’. Željezo je bitan mineral za svako ljudsko biće; međutim, najviše treba ženama.

Prosječni odrasli muškarac treba oko osam miligrama željeza dnevno, a prosječna žena oko 18 miligrama željeza dnevno. Tokom trudnoće, žena treba 27 miligrama, trostruko od onoga što muškarci trebaju.

Prvenstveno je tako zbog mjesečnice, jer žene gube krv. U trudnoći ženama je potrebno više željeza, jer postoji povećana količina krvi koja je potrebna za rast djeteta. Iako je to važno i za muškarce i žene, ova dva čimbenika čine željezo možda malo važnijim mineralom za žene.

Nedostatak željeza u krvi

Nedovoljna količina željeza može dovesti do nedovoljne količine kisika u krvi, što može rezultirati anemijom, koja dodatno uzrokuje umor. Stoga je važno unositi namirnice bogate željezom. Jedite više zelenog lisnatog povrće, jaja, suhog voća, oraha i sjemenki, mahunarki i graha, ribe, cjelovitih žitarice…

Komentari

komentara