Zdravlje

OVO SU ZNAKOVI TUMORA KOJE NE BISTE SMJELI IGNORISATI

Napisao H. H.

Primijetili ste na svojoj koži veliki tamni mladež koji se pojavio “iznenada”? Vrijeme je da se obratite doktoru jer upravo to može biti jedan od glavnih simptoma raka kože.

Melanom je zloćudni tumor koji se razvija iz pigmentnih stanica kože koje se zovu melanociti. Zabluda je da ako promjena nije bolna, nije ni opasna. Upravo suprotno, bol je najčešće simptom koji nema veze sa zloćudnim bolestima. Čak jedna trećina melanoma razvija se iz postojećih mladeža koje već duže vrijeme imate na koži, međutim razloga za paniku nema sve dok na njima ne primjetite ove promjene, piše “Cazin.net“.

1. Asimetričan mladež

Mladež koji je sa svih strana jednak najčešće nije opasan te je riječ o benignoj izraslini. Ako je riječ o mladežu čudnog oblika, pravac doktoru.

2. Mladež s nepravilnim rubovima

Kada je riječ o malignoj izraslini, rubovi mladeža su spojeni s kožom i teško se razaznaju.

3. Madež s različitim bojama

Benigni madež najčešće je cijeli smeđe boje, svjetlije ili tamnije. Međutim, ukoliko mladež ima nekoliko nijansi boja na sebi, onda to predstavlja moguću opasnost.

4. Veliki mladež

Ako je mladež veličine gumice na olovci, riječ je o benignoj izraslini, ali ako je veći od toga, idite doktoru po stručno mišljenje.

5. Mladež se razvija

Obratite pažnju na svoje madeže. Ako primjetite bilo kakve promjene, bole vas, svrbe, krvavi su ili hrapavi, hitno posjetite doktora.

6. Jedan mladež ne izgleda kao ostali

Ako su vam svi mladeži na tijelu poprilično slični, ali jedan se posebno ističe, to može biti razlog za brigu. Naprimjer, ukoliko su vam svi mladeži tamniji, a taj jedan je svjetlije boje, moguće je da je riječ o malignoj izraslini.

Komentari

komentara