Zdravlje

SLAVNA RUSKA DOKTORICA OTKRIVA: “Šolja ovog čaja dnevno i nagon za pušenjem prestaje” – Recept

Napisao H. H.

Ruska doktorica garantuje da ćete u roku od 3 mjeseca izgubiti želju za cigaretama.

Poznati ruski gastroenterolog, dr Antonina Sipina savjetuje pacijentima da za odvikavanje od pušenja koriste jednostavan, ali vrlo djelotvoran čaj.

Nabavite jedan prstohvat usitnjenog sušenog lišća bokvice (muška bokvica), stavite u teglu i prelijte s pola litre ključale vode.

Poklopite posudu sa čajem i ostavite da odstoji dva sata.

Tokom dana treba popiti cijeli sadržaj tegle.

Tako treba svakodnevno pripremati i piti ovaj čaj, tokom 3 mjeseca“, otkriva slavna doktorica.

Možete takođe da žvaćete i svježe listove!

Pokušajte i bićete prijatno iznenađeni kako ćete izgubiti svaku želju da pripalite cigaretu !

Bokvica, poznata i kao konjska rebra, mala bokvica, koncila, žilovlak, bokvica (lat. Plantago), je rod biljaka iz porodice Plantaginaceae. Ovaj rod se sastoji od oko 200 vrsta. Najvećim dijelom to su zeljaste, jednogodišnje biljke, dok su neke od njih manji grmovi visoki do 60 cm.

Koristi se od drevnih vremena kao biljni preparat. U narodnoj medicini se više cijeni muška bokvica (Herba Plantaginis lanceolatae) bokvica muška ili bokvica muška. Za lijek se skupljaju korjen, listovi prije cvjetanja, te sjeme nakon sazrijevanja. List bokvice djeluje kao astringent (sredstvo za zatvaranje), kao protivotrov, antimikrobno, antiupalno i antihistaminsko sredstvo, kao i sredstvo za ublažavanje kašlja, iskašljavanje, diuretik i slično.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće koristi za liječenje kašlja, i pomaže kod svih disajnih problema. Pospješuje izbacivanje sekreta i šlajma iz pluća i nosa. Travari preporučuju bokvicu za hripavac, astmu, upalu pluća, a može se koristiti i za ublažavanje tegoba koje dolaze s tuberkulozom. Svježi sok ili ispasiran list ubrzava zarastanje rana otvorenih i modrica.

Dokazalo se da bokvica stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje potrebu organizma za nikotinom.

Koristi se u tom slučaju kao čaj, a i žvakanje svježeg lista pomaže kod odvikavanja od pušenja, piše “Webtribune“.

Komentari

komentara