Zdravlje

6 znakova koji bi mogli da ukažu da vam jetra PROPADA zbog nezdravog načina života

Napisao H. H.

U mnogim slučajevima, naša je jetra oštećena zbog načina na koji živimo.

Jetra pati najviše zbog načina na koji živimo.

Ako na sebi uočite neke od ovih znakova, vrijeme je da posjetite ljekara i razmislite o promjeni određenih navika.

Prema Džon Hopkins knjižnici za zdravlje, cirozu i druge hronične bolesti jetre su vrlo čest uzrok smrti. Zbog toga je od velike važnosti biti svjestan znakova koji ukazuju na probleme s jetrom.

U mnogim slučajevima, naša je jetra oštećena zbog načina na koji živimo. Bilo to konzumiranje velikih količina alkohola, pušenje ili prejedanje nezdravom hranom, naša jetra pati. Ako je jetra pod velikim pritiskom, tada ona neće moći razgraditi masti i stvoriti energiju, a vi ćete se osjećati umornima.

Znakovi jetre koja pati zbog nezdravog života:

Bolovi u predelu trbuha

Prema Brusu Bejkonu, profesoru interne medicine i gastrologije na medicinskom fakultetu u St. Luisu, jedan od čestih znakova problema s jetrom jesu bolovi u predjelu stomaka. On ujedno govori da ćete osjetiti bol ili oteklinu u gornjem desnom djelu abdomena. Razlog je taj što je deblji dio jetre na toj strani.

Žuta koža ili oči (žutica)

Džamil Vakim-Fleming, stručnjakinja za bolesti jetre, objašnjava da oštećena jetra čini vaše oči i kožu žutima jer otpušta bilirubin (koji je žute boje) u vašu krv. Ako je vaša jetra zdrava, tada će tijelo bez problema moći ukloniti bilirubin.

Bolni zglobovi

Fleming ujedno naglašava da su povraćanje, bolovi u zglobovima, umor i gubitak apetita znakovi i simptomi bolesti jetre – napose autoimunog hepatitisa. To je stanje u kojem vaš imunološki sistem napada ćelije u vašoj jetri, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Oštećenja kože

Ako naša jetra ne čisti krv kako bi trebala tada se krv može zgrušati vrlo blizu kože. Zbog toga ljudi koji imaju problema s jetrom, prema Flemingu, imaju crvene tačke ili pjege na koži.

Zbunjenost

Jedan od znakova oštećene jetre jest osjećaj zbunjenosti. Prema Flemingu, oštećena jetra može dopustiti da se u vašem mozgu i krvi nakupi previše bakra. To može dovesti do simptoma sličnih Alchajmerovoj bolesti. Dodaje da, ako imate te simptome, onda bi trebali imati i druge simptome oštećenja jetre jer se zbunjenost javlja tek kada je bolest jetre uznapredovala.

Gubljenje mišića

Ako vam je trbuh neprirodno natečen i napuhnut, ako su vam uz to natečeni zglobovi, a imate mršave i slabe ruke i noge moguće je da tečnost u vašem tijelu nije pravilno raspoređena zbog bolesti jetre, tvrdi Fleming. Takvi simptomi su mogući i oko vaših slijepoočnica i iznad vaših obraza. Fleming dodaje da su ovo simptomi uznapredovale bolesti jetre tako da je nemoguće da se ti simptomi samo odjednom pojave, a da nisu popraćeni drugim simptomima.

Kako spriječiti bolest i oštećenje jetre

Jedan od načina za spriječavanje bolesti jetre jest povećan unos vitamina E. On može pomoći pri redukovanju simptoma bolesti jetre tako što spriječava oštećenje ćelija, zaključili su istraživači. Neki od najboljih izvora vitamina E su orašasti plodovi, sjeme, biljna ulja i zeleno lisnato povrće.

Pripazite na konzumiranje alkohola

Najveći uzrok bolesti jetre jest neumjerenost u konzumiranju alkohola. Najlakši način za prevenciju bolesti jetre jest povećan oprez kod unošenja alkohola. Trebate li motivaciju? Jedno je istraživanje pokazalo da se osobama koje su inače redovno pile alkohol, ali su ga prestali piti na mjesec dana, smanjila masnoća u jetri za 15%, a ujedno im se popravio šećer u krvi i holesterol, piše “Espreso“.

Komentari

komentara