Zdravlje

OVAJ NAPITAK LIJEČI STRES I DEPRESIJU: Evo ko ne smije da pije kakao

Napisao H. H.

Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida, kakao spriječava nastanak krvnih ugrušaka koji, ako stignu do srca ili mozga, mogu izazvati infarkt ili šlog.

Moćni je antioksidant, djeluje protiv stresa i umora, čuva srce, reguliše krvni pritisak, potpomaže topljenje sala. Međutim, kada se preradi u čokoladu, gubi skoro polovinu hranljivih sastojaka. Zato je dobro podsjetiti se djetinjstva i uvrstiti kakao napitak među namirnice koje svakodnevno koristimo, pogotovu zimi, piše “Lepa i Srećna“.

Radi izuzetne nutritivne vrijednosti, kuhani kakao preporučuje se svima. Idealan je za sportiste, mlade u razvoju i djecu, ali ne mlađu od tri godine jer može izazivati alergijsku reakciju.

Jedino se ne savjetuje osobama koje pate od hemoroida ili česte glavobolje, kao ni ženama koje imaju ciste na dojkama. Ne bi trebalo da ga piju ni ljudi preosjetljivi na kofein, mada jedna šolja ovog napitka sadrži pet puta manje kofeina od šolje kafe.

Blagotvoran za srce i krvne sudove

Naučnici tvrde da je redovno ispijanje kakao napitka korisno za kardiovaskularni sistem. Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida, kakao spriječava stvaranja krvnih ugrušaka koji, ako stignu do srca ili mozga, mogu izazvati infarkt ili šlog. To je potvrdila i jedna britanska studija. Dokazano je da se svakodnevnim konzumiranjem 20 g kakao-praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

A prema jednom američkom istraživanju, ovaj napitak potpomaže pamćenje i koncentraciju, i prevenira demenciju, jer flavonoidi poboljšavaju cirkulaciju i dotok kiseonika do mozga.

Snažan antioksidant

Brojna istraživanja pokazala su kako je koncentracija antioksidanata u toplom kakaou skoro dvostuko veća nego u crnom vinu, 2-3 puta nego u zelenom čaju i 4-5 puta nego u crnom čaju. Preporuka je da se kakao pije vruć, jer se tada oslobađa više antioksidanata.

Antioksidanti iz ove namirnice blokiraju aktivnost slobodih radikala, čime usporavaju starenje i smanjuju rizik od degenerativnih i malignih bolesti.

Protiv stresa i depresije

Već svojim mirisom i ukusom vruć napitak od kakaoa momentalno popravlja raspoloženje.

Kakao podstiče lučenje endorfina, jednog od hormona sreće, što za rezultat ima opuštanje organizma i oslobađanje od stresa. Osim toga, bogat je i magnezijumom, koji nedostaje depresivnim ljudima.

Šolja toplog kakaoa dnevno preporučuje se i onima koji obavljaju naporan intelektualni posao, zbog bogatog sadržaja fosfora koji otklanja mentalni umor i iscrpljenost.

Komentari

komentara