Zdravlje

Sir, čokolada, hladna hrana, salame i prehrambeni aditivi izazivaju migrenu

Napisao H. H.

Iako vam se možda čini da će vas hladne namirnice osloboditi bola u glavi, doktori tvrde da ih nipošto ne smete uzimati. Evo šta još ne treba jesti ako se borite sa migrenom ili jakom glavoboljom…

Ako ste skloni jakim glavoboljama ili migrenama znate da se bol može pojaviti iznenada, a da je podstiču jaki mirisi ili pretjerano jak izvor svjetlosti.

Na pojavu glavobolje utiče ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe i čaja koji sadrže tanine i kofein – poznate okidače glavobolje. Evo koje bi namirnice trebalo da uzimate s oprezom, odnosno tek povremeno…

Sir

U siru se nalazi supstanca tiramin za koju naučnici kažu da izaziva migrenu premda im mehanizam delovanja nije do kraja jasan. Jedno tumačenje je da on izaziva lučenje većih količina noriepinefrina u mozgu a da kombinacija sa tiraminom vodi do glavobolje.

Mliječna čokolada

Konzumacija mliječne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti nervne ćelije u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jak bol u ovom predijelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno prije pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava cijelu situaciju.

Hladna hrana

Veliki je rizik da ćete dobiti glavobolju ako toplo tijelo – na primjer, nakon vježbanja “šokirate” hladnim namirnicama poput pića s ledom ili sladoledom. Osjetit ćete trenutni bol u čelu koja će potrajati oko 25 do 60 sekundi. Ne čudi stoga što je više od 90 posto osoba koji pate od migrena osjetljivo na konzumaciju sladoleda i drugih ledenih zalogaja.

Salame i konzervirana hrana

Viršle, kobasice i salame sadrže nitrate koji se smatraju još jednim okidačem za migrene. Nitrati su supstance za konzerviranje hrane, koji poboljšavaju ukus hrane i kako bi produžili njihovu svježinu, a čest su sastojak i različite hrane koja se prodaje u konzervama.

Prehrambeni aditivi

Sulfati koji se dodaju u procesu industrijskog sušenja voća poput smokvi, šljiva i kajsija, ali i vinima čest su izvor glavobolja. Ako ste skloni bolu u ovom dijelu tijela, pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima izbjegavajte hranu koja sadrži i prehrambene aditive poput mononatrijum-glutaminata (E 621), ekstrakta kvasca i hidroliziranog biljnog proteina, piše “Zadovoljna“.

Komentari

komentara