Zdravlje

Vitamini i minerali koji nedostaju većini žena

Napisao H. H.

Broj mladih žena kojima nedostaju ključni vitamini alarmantno raste, a uzrok su različite dijete kojima se podvrgavaju.

Kalijum i magnezijum su samo neki od ključnih vitamina i minerala koji nedostaju današnjim ženama, a naročito su ugrožene one između 20 i 30 godina. Još neki od vitamina i minerala koji nedostaju u prehrani savremenih žena su gvožđe, kalcijum i jod, piše “CdM“.

Prosječnoj ženi u prosjeku nedostaje sedam od osam ključnih minerala, a prosječnom muškarcu pet od osam.

Ključni vitamini i minerali koji su neophodni za funkcioniranje organizma:

Magnezijum je važan za dobro funkcioniranje mišića, ključan u radu nervnog sastava i neizostavan za zdrave kosti. Naći ćete ga u zelenom povrću, mlijeku, sjemenkama suncokreta i indijskom orahu.

Kalijum je, kao i magnezijum, neophodan za nervni sistem i mišiće. Osim toga, on reguliše i krvni pritisak. Naći ćete ga u žitaricama, mahunarkama, mesu i mlijeku.

Bakar pomaže da iskoristite energiju iz hrane, pomaže u održavanju boje kose i kože i pomaže u jačanju imunog sistema. Naći ćete ga u mahunarkama, jetrici i orašastim plodovima.

Selen pomaže u nastanku sperme i ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Pomaže i zdravlju kose i noktiju, a nalazi se u najvećoj mjeri u morskoj hrani i brazilskim orasima.

Jod je neophodan za proizvodnju hormona za rast, posebno mozga. Ima ga u mlijeku i morskoj hrani.

Gvožđe pomaže u nastajanju crvenih krvnih zrnaca. Ima ga u crvenom mesu i jajima.

Cink je neophodan za plodnost, a ima ga u orašastim plodovima i crvenom mesu.

Kalcijum je neophodan za zdrave kosti, jake mišiće i zgrušavanje krvi. Ima ga u mliječnim proizvodima, konzerviranoj ribi i zelenom povrću.

Komentari

komentara