Zdravlje

Četiri spolne bolesti koje nemaju simptome, a vrlo su opasne

473453590
Napisao H. H.

Ako ste seksualno aktivni, spolne bolesti su realna vjerovatnoća. U svijetu se godišnje 600 miliona ljudi zarazi nekom spolnom bolešću, a 60 posto zaraženih imaju manje od 26 godina.

Treba znati da prezervativi ne štite od svih spolnih bolesti, zato je potrebno redovno se testirati i znati svoj, ali i status partnera, posebno ako imate više partnera. Neke bolesti poput HIV-a i sifilisa mogu biti u organizmu prije nešto što se pojave simptomi, a možemo ih prepoznati po simptomima! Ali, postoje one koje nemaju simptome.

1. HPV 

Ovo je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti i jedna od onih od kojih kondomi ne štite. Velika je vjerovatnoća da ćete jednom tokom života dobiti HPV, a moguće je da ga nosite i širite dalje, a da nemate nikakvih fizičkih simptoma. Neke vrste ovog virusa kao simptom imaju genitalne bradavice, ali mnogo vrsta virusa nema. Abnormalan nalaz papa testa prvi je pokazatelj da nešto ne valja, a ljekar će onda otkriti kakva vrsta promijenjenih ćelija se nalazi na grliću maternice. U slučaju HPV-a važno se redovno testirati i ići na papa test.

2. Klamidija

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina, a poznata je i kao “tiha” infekcija, jer ne mora uvijek imati simptome. Nekada je moguće osjetiti peckanje ili svrab, ali i primijetiti više iscjetka. Simptomi se mogu pojaviti i do nekoliko sedmica nakon seksa sa zaraženom osobom. Vrlo je moguće zamijeniti ove simptome s infekcijom koja nije toliko ozbiljna, ali ako se klamidija ne liječi moguće je da će uzrokovati neplodnost. Tako da je najbolje da odmah nakon što primijetite promjene, posjetite ginekologa. Drugi potencijalni simptomi su krvarenje između menstruacija, bol u donjem dijelu leđa i bol u abdomenu te bol za vrijeme seksa. Klamidija povećava rizik od zaraze HIV-om za vrijeme spolnog odnosa sa zaraženom osobom.

3. Gonoreja

Najčešća je kod žena mlađih od 25 godina i kod većine se uopće ne javljaju simptomi. Klamidija i gonoreja se obično dijagnostifikuju u paru. Ako se ne dijagniza ne uspostavi na vrijeme, može uzrokovati druge bolesti, ožiljke i probleme s reproduktivnim organima. Povećava rizik od zaraze HIV-om, a u ekstremnim slučajevima infekcije krvi, mozga, srca i zglobova. Gonoreja tokom trudnoće uzrokuje prerani porod, malu težinu novorođenčeta, spontani pobačaj i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije. Gonoreja se liječi antibioticima.

4. Herpes 

Genitalni herpes i dalje najčešća spolna bolest. Iako kod herpesa uvijek pomislimo na vidljivu ranicu na koži, u 90 posto slučajeva to nije tako. Nekim ljudima baš zbog toga herpes nikad nije dijagnostifikovan. Najviše je zarazan onda kad se vidi na koži. Važno je znati i da kondomi ne štite od herpesa u potpunosti.               Ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara