Zdravlje

Svaka druga žena pati – 10 načina da ublažite tegobe tokom menstrualnog ciklusa

Napisao admin

Čaj i termofor da opuste mišiće. Piknogenol iz lišća maline pomaže pri smirenju kontrakcija materice i ublažava bolove. Menstrualne tegobe svaku drugu žena iz mjeseca u mjesec na nekoliko dana "izbacuju" iz redovnih, svakodnevnih aktivnosti.


Bol u stomaku (foto: cure.ba)

Iako mnogi smatraju da umjerena, ali redovna fizička aktivnost, može da spriječi nesnosne bolove tokom ciklusa, pobornici zdrave ishrane tvrde da je mnogo važnije šta se jede i to 14 dana prije menstruacije.

Tako sa jelovnika treba da se izbace crveno meso i mliječni proizvodi, i da se smanji uzimanje šećera, kofeina i alkohola. Takođe, treba smanjiti natrijum a povećati kalcijum i cink, odnosno uzimati više namirnica koje ih sadrže.

I ishrana bogata ribom može da smanji menstrualne poremećaje, a ananas sadrži sastojke koji opuštaju mišiće, pa i on može da pomogne protiv grčeva. Istraživanja su pokazala i da nedostatak nekih vitamina može da prouzrokuje ili pojača ženske mjesečne tegobe, a došlo se do podatka da uzimanje vitamina B1 (tiamina) djeluje na smanjenje menstrualnih bolova. Ovaj vitamin se nalazi u gotovo svim namirnicama, a dobar izvor su suve obogaćene žitarice, ovsena kaša i sjemenke suncokreta. Evo još nekoliko savjeta koji mogu da pomognu ženama da sa što manje bolova završe ciklus.

1. Čaj od lišća maline – naučici smatraju da piknogenol iz ove biljke pomaže pri smirenju kontrakcija mišića materice. Ovaj čaj je tradicionalan lijek za neugodnosti povezane sa posljednjim tromjesečjem trudnoće, a pomaže i u pripremanju materice za porođaj. Čaj se priprema od suvog ili svežeg lišća maline, koje u vreloj vodi treba da odstoji 10 minuta.

2. Termofor – toplina iz termofora prislonjenog uz „donji“ stomak svakako će olakšati tegobe, a za potpuni oporavak trebalo bi da se opustite što više možete. Kada se termofor ohladi, ponovo ga napunite toplom vodom i ponovite tretman, jer će toplota opustiti napetost u materici.

3. Čaj od virka – „ženske“ biljke koja sadrži tanine, flavonoide i druge ljekovite materije. Osim brojnih povoljnih efekata, čaj od virka pomaže da se opuste zgrčeni mišići materice. Kašičicu virka kratko prokuvati u vodi i ostaviti da odstoji tri minuta. Piti po 100 ml prije jela.

4. Aromaterapija – za vruće obloge i masažu mogu da se koriste eterična ulja kamilice, lavande ili jasmina. Četiri kapi izabranog eteričnog ulja treba pomješati sa 10 ml bademovog ili dječjeg ulja.

5. Čaj od hajdučke trave – pomaže kod gotovo svih ženskih tegoba. Čaj se priprema jednostavno – kašiku hajdučke trave treba preliti sa 250 ml vruće vode, ostaviti da odstoji tri do pet minuta. Može da se pije tokom cijelog dana.

6. Magnezijum – ako imate menstrualne tegobe, a zdravlje to dozvoljava, uzimajte svakog dana po jednu šumeću tabletu magnezijuma koja će pomoći da se opuste grčevi u mišićima.

7. Čokolada – najbolji je ženin prijatelji za vreme PMS-a i menstrualnih bolova. Sadrži gvožđe koje pomaže u borbi protiv umora i magnezijum, koji pomaže da se reguliše raspoloženje.

8. Čaj od vranilovke – listiće suve vranilovke preliti vrelom vodom, ostaviti 15 minuta da odstoji, procijediti i piti tokom dana više puta u manjim šoljicama.

9. Kupka od hajdučke trave – dvije šake naseckane biljke preliti sa tri litre ključale vode, ostaviti kratko da odstoji, procijediti i dodati u vodu koja je pripremljena za kupanje u kadi. Prijaće i tijelu i duši.

10. Tople kupke za noge – više puta tokom dana stavite noge u lavor sa toplom vodom. Onda u stopala utrljajte neku kremu ili mast koja greje, pa noge utoplite čarapama ili toplim pokrivačem.

fenserka.com

Komentari

komentara