Zdravlje

NE DOPUSTITE DA VAM SE SALO GOMILA NA LEĐIMA: Riješite ga se uz ove tri vježbe!

Napisao H. H.

Ljeto je blizu i samo što nismo otišli na odmor na neku plažu, na more, opustili se i uživali.

Da vam užitak ne bi kvarilo vaše tijelo, a ako naročito imate problem sa visećim jastučićima sala na leđima, riješite to prije odlaska na more. Pa barem ublažite, koliko je moguće, piše “Novi“.

Uz ove tri vježbe ćete učvrstiti mišiće na leđima.

Jednostavno je, a osim toga korigujte prehranu, zdravo se hranite. Važno je da jedete vlaknasto, pijete što više tečnosti. Jedete više voća, a izbacite bijeli hljeb i gazirana pića.

PRVA VJEŽBA

Kad legnete stomakom na pod ruke ispružite ispred glave istovremeno podignite noge, ruke i ramena od poda radeći obrnuti luk, dok vam je trbuh poravnan s podlogom. Zadržite se u tom položaju desetak sekundi i polagano vratite noge i ruke na pod. Ponavljajte vježbu jednu minutu.

DRUGA VJEŽBA

Sličnu vježbu ležeći na stomaku i ispruženih ruku ispred glave napravite u malo izmijenjenom obliku. Podižite gore dolje naizmjence lijevu nogu i desnu ruku i obratno držeći ramena lagano odignuta od poda. Vježbu ponavljajte jednu minutu.

TREĆA VJEŽBA

Lezite na leđa s rukama laganom odmaknutim uz tijelo. Mekanu loptu stavite ispod stopala noge koja je savinuta u koljenu. Drugu nogu u kuku podignite pod kutom od 90 stepeni. Noge izmjenjujte svakih nekoliko sekundi, ali pazite da vam zdjelica ne dodiruje pod. Na taj način učvršćujete mišiće leđa i pridonosite bržem sagorijevanju sala na tom nezgodnom mjestu.

Komentari

komentara