Trudnoća i majčinstvo Zdravlje

STUDIJA POTVRDILA: Drugorođeno dijete ima veći potencijal da postane…

Napisao A. K.

Nedavna studija je otkrila da će mlađa djeca imati veću vjerovatnoću dolaska u nevolje u školi ili imati problema sa zakonom kasnije u životu.

Istraživači sa američkog univerziteta MIT i univerziteta Northwestern i univerziteta Florida (plus nekoliko drugih) pratili su hiljade braće u Danskoj i državi Florida – u ove dvije dramatično različite kulture, piše “Novi svjetski poredak“…

Otkrili su da su drugorođeni mlađi dječaci na oba mjesta bili više sposobni se oduprijeti autoritetu od svojih starijih vršnjaka.

“Uprkos velikim razlikama u okruženjima tih dviju zemalja, pronašli smo izuzetno dosljedne rezultate: kod porodica s dvoje ili više djece, drugorođeni dječaci imaju 20 do 40 posto veću vjerovatnoću da budu disciplinovani i kažnjavani u školi i da će ući u kazneno pravni sistem u odnosu na prvorođene dječake, pa čak i kada usporedimo braće i sestre”, napisali su autori u studiji.

Veza između rođenja djece i zločina

Dakle, zašto poredak rođenja utiče mogućnost pojave kriminaliteta?

Autori istraživanja teoretišu da bi taj veći rizik od delinkvencije mogao biti posljedica činjenice da djeca koja su rođena kasnije od svoje braće i sestara nisu pridobila fokus na njih same kao njihova starija braća i sestre. Kao rezultat toga, oni mogu djelovati kao način da bi pridobili pažnju na njih.

Autori također ukazuju na činjenicu da roditelji odvajaju više vremena od posla kada imaju svoje prvo dijete u poređenju kad imaju drugo dijete. Drugorođena djeca ne samo da se takmiče sa njihovom starijom braćom za pažnju, nego se takmiče i sa njihovim karijerama i drugim odgovornostima.

Drugim riječima, na najstarije dijete se troši više vremena za razvoja od strane roditelja, što pak više utiče na njihovo zrelije ponašanje.

Drugorođeno dijete s druge strane će gledati na starije dijete u školskoj dobi kao uzor i ono će po prirodi biti impulsivnije i egoističnije.

Ne čudi što su prethodna istraživanja otkrila da najstarija braća i sestre imaju tendenciju da budu pametnija od svojih mlađih sestara i braće. Razlog? Roditelji, naravno, provode više vremena sa svojom prvom djecom – dajući im svoju neopredijeljenu pažnju.

Da li su roditelji izgubili entuzijazam nakon prvog djeteta?

Mnogi roditelji u studiji su priznali da su manje oduševljeni aktivnostima prema ostaloj mlađoj djeci.

Koje vrste aktivnosti, pitate? Pa, priče prije spavanja, zanatske i instrumentalne aktivnosti – su upravo one vrste stvari koje pomažu povećati inteligenciju.

Nadalje, neke su majke priznale da nisu bile stroge prema sebi tokom naknadnih trudnoća. Drugim riječima, možda su radile stvari poput pijenje alkohola i pušenja. Ti su izbori mogli pridonijeti nepovoljnim ishodima za njihove bebe.

Međutim, prije nego što roditelji započnu paniku, postoje i dobre vijesti. Samo mali postotak djece, možda 1 na 10 ili 20 će upasti u stvarne nevolje, kažu naučnici.

Komentari

komentara