Zdravlje

Šta je PODMUKLA BOLEST SARI, od koje je jučer BRZO umro 44-godišnji taksista Jasenko Č. u Zenici?

Napisao H. H.

Na intenzivnoj njezi Kantonalne bolnice Zenica jučer ujutro umro je 44-godišnji Zeničanin Jasenko Čajdrić, poznati taksista iz ovog grada!

Jutros oko 6 sati, u Jedinici intenzivnog liječenja JU Kantonalna bolnica Zenica je umro pacijent inicijala J.Č. (1974. godište). Uzrok smrti je teško respiratorno oboljenje (SARI). Stanju pacijenta su prethodili simptomi slični gripi, ali nije bio pozitivan na H1N1. Ovo je drugi pacijent u JU KBZ čiji se uzrok smrti može vezati za gripu, a nije pozitivan na H1N1, zvanična je informacija iz Kantonalne bolnice Zenica o ovom slučaju, piše “Doznajemo“.

O kojoj je bolesti riječ koja je tako brzo odnijela jedan relativno mladi život?

Teške akutne respiratorne infekcije ili SARI (od engleske skraćenice – Severe acute respiratory infections) se definišu kao teška bolest dišnog sistema kod ljudi, koja se na svom početku manifestuje sa simptomima kakve su povišena temperatura tjela (preko 38°C!), kašalj, kratak dah i generalno teškoće s disanjem. Ova bolest zahtijeva hitnu hospitalizaciju i čest je uzrok smrti, nažalost, u velikom broju slučajeva i kod djece.

Potencijalni viralni patogeni koji izazivaju akutne respiratorne infekcije su sezonski virusi gripe tipa A i B, H1N1, ljudski metapneumovirus (HMPV), ljudski rinovirus (HRV), ljudski adenovirus (HAdV), ljudski parainfluenza virusi (HPIV), respiratorni syncytial virus (RSV), ljudski bocavirus (HBoV), ljudski coronavirusi (HCoVs) i enterovirus (EV).

Upravo ovako veliki broj mogućih uzročnika izaziva osnovne probleme u liječenju, koji se pojavljuju zbog nemogućnosti brzog i tačnog etiološkog dijagnosticiranja, odnosno laboratorijskog dokazivanja brojnih i raznovrsnih uzročnika bolesti. Posljedica je neodgovarajuće, često nepotrebno, neracionalno i neefikasno liječenje.

Također problem je i neracionalna upotreba antibiotika u širim slojevima stanovništva.

Komentari

komentara