Zdravlje

Temperaturni šok: Nakon -20, iduće sedmice i do +16!

Napisao A. K.

I posljednji dan februara u našoj zemlji obilježili su jaki minusi, a prema najavama meteorologa, već od vikenda očekuje nas zatopljenje. Najhladnije je jučer bilo na Bjelašnici, gdje je u sedam sati izmjeren -21 stepen, a najhladniji grad bilo je Gacko sa -17.

Najkritičnije je opet bilo u USK. U Bihaću, gdje je izmjereno 105 centimetara snijega, i u Cazinu do daljnjeg je na snazi stanje elementarne nepogode, a snijeg je na području Cazina urušio krovove na 23 objekta. Nastave i dalje nema.

S početkom naredne sedmice uslijedit će drastična promjena temperatura. Prevladavat će kišno vrijeme, ali će biti znatno ugodnije. Polarnim hladnoćama je kraj, a nakon što su proteklih dana u Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Bugojnu i Livnu izmjerene temperature do čak -19 stepeni, iduće sedmice bit će i do 16 stepeni u plusu, prenosi “Avaz“.

I s norveškog meteorološkog instituta Yr.no najavljuju zatopljenje, pa je tako prognozirano da će u Bihaću u idući petak temperatura iznositi 11 stepeni, što će biti za 20 stepeni više nego jučer. U Sarajevu će biti 12 stepeni, u Tuzli 15, Bugojnu 12…

Ove temperaturne promjene, upozoravaju ljekari, mogu drastično utjecati na hronične bolesnike, a sa sobom nose i novi val virusa. Najizraženije tegobe zbog naglih vremenskih oscilacija imaju reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici te oni sa psihičkim tegobama.

Građani se pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi izbjegli zdravstvene tegobe.

Pune čekaonice

– Zbog najavljenog toplijeg vremena mogu se očekivati pune čekaonice u ambulantama. Virusima odgovaraju više temperature i vrlo lako se javljaju infekcije – navode iz sarajevske Hitne pomoći.

Ističu da je nemoguće izbjeći virusne infekcije ako se boravi u istom prostoru s većim brojem ljudi, ako se koristi gradski saobraćaj… Zaštititi se prvenstveno trebaju rizične grupe, a to su djeca, starije osobe i oni sa slabijim imunitetom.

Komentari

komentara