Zdravlje

UMORNI STE I ŽEDNI? Pet znakova da možda imate dijabetes!

Napisao A. K.

Dijabetes je moderna bolest koja svakodnevno pogađa sve više ljudi širom planete. Posebno je zabrinjavajuće i što taj broj raste iako mnogim ljudima i nije dijagnostikovan, jer su simptomi bolesti podmukli, skriveni i na prvu loptu uobičajen, pa se dijagnoza teže utvrdi. Zato neke signale nemojte da ignorišete. Posebno napade žeđi.

 Žene često previde neke znake. Recimo, najčešće povezuju probleme sa bešikom i bubrezima ako često idu u toalet a to je jasan znak da postoji problema sa regulisanjem nivoa šećera u organizmu – kaže za “Womans Helath” endokrinolog Porani Gundan iz Bostonskog Urgentnog Centra, piše “B92“.

Dijabetes tipa 2 ako se ne liječi može ozbiljno da naruši zdravlje i izazove mnogobrojne komplikacije – bolesti srca, oštećenje nerava, demenciju…

Mokrenje

Stalno, ali stalno vam se ide u toalet da piškite.

Kada imate višak šećera u organizmu vaše tijelo instinktivno pokušava da ga se oslobodi. Mokrenje je jedan od najefikasnijih načina.

Ako često bez razloga idete u toalet, pogotovo noću obavezno uključite radare i posmatrajte svoj organizam. Posjetite ljekara da obavite potrebne kontrole.

Žeđ

Mnogi pacijenti koji ne znaju da imaju dijabetes osjećaju snažnu žeđ i stvar pogoršavaju tako što često piju sokove. Što je samo dodavanje “ulja na vatru” jer su sokovi prebogati šećerima. Simptom dehidracije je tamniji urin.

Umor

Osjećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod pretjerane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije.

Zadah

Sa dijabetesom je povezan i loš zadak. Suha usta zbog nekontrolisane žeđi ga izazivaju i ukazuju da biste trebali da posjetite ljekara. Često zadah može biti slatkast.

Zamućen vid

Slabiji, zamućen vid je čest simptom kod žena. Naime, visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne liječi, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

Komentari

komentara