Zdravlje

Prijeti li vam srčani udar? Sada to možete saznati i godinama prije, ovo je zaista najranije upozorenje

Napisao H. H.

Nova metoda analize snimaka učinjenih kompjuteriziranom tomografijom (CT) moguće je predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar i to godinama prije nego se dogodi, objavili su znanstvenici sa sveučilišta u Oxfordu

Tehnologiju su znanstvenici s Oxforda razvili u suradnji s ustanovama u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama koristeći se algoritmovima kako bi proučili masnoće nakupljene oko koronarnih arterija prikazanih na snimkama srca učinjenih CT-om. Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali i to može služiti kao sustav ranog upozorenja u 30 posto slučajeva srčanih udara, kažu znanstvenici, piše ”

Čeka se odobrenje

“Ako možete identificirati upalu arterija srca, tada možete reći koja arterija će izazvati srčani napad”, kaže oksfordski profesor Charalambos Antoniades. S novom tehnologijom to je moguće ako se analiziraju CT-snimke. Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoća na unutrašnjoj stjenci arterija što sužava žilu, smanjuje njezinu prohodnost i dotok krvi u srce.

ZNAKOVI KOJE VAM TIJELO ŠALJE MJESEC DANA PRIJE SRČANOG UDARA: Uočite li neki od njih, odmah napravite pretrage

Za sada snimke CT-a pokazuju liječnicima mjesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, no s novom tehnologijom liječnici će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje. Znanstvenici se nadaju da će je odobriti nadležne vlasti s obje strane Atlantika u roku od godine dana.

Može se spriječiti

“Možemo reći… vaše su arterije upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Stoga možda možete već danas početi poduzimati preventivne mjere kako biste spriječili formiranje naslaga masnoća, kaže Antoniades. Srčani i moždani udari dva su najveća uzročnika smrti u svijetu.

“Iako nismo procijenili točan broj srčanih udara koje je moguće spriječiti, potencijalno možemo identificirati najmanje 20 ili 30 posto ljudi kojima udar prijeti”, zaključuje Antoniades. Tvrtka u suradnji s Oxfordom već je počela razvijati službu koja bi analizirala CT u roku od 24 sata diljem svijeta. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu “The Lancet”.

Komentari

komentara