Zdravlje

NEOBIČNE TERAPIJE: Dojka je crnila i odumirala pred mojim očima, a onda su navalile pijavice i izliječile me

Napisao H. H.

“Mrzim insekte i gmizavce, nisam nikada mislila da će me baš pijavice spasiti od trajne zdravstvene smetnje”, kaže Janice Vincent, kojoj ni estetski hirurzi nisu mogli urediti krvotok dojke.

53-godišnja Janice Vincent je preboljela rak na dojci. U okviru liječenja su joj morali odstraniti dojku, nakon toga, odlučila se za rekonstrukciju. Nakon duge operacije, čekalo je nekoliko komplikacija.

Prokrvavljenost njene nove desne dojke, po operaciji je bila prekinuta.

“Postajala je crna, meso dojke je odumiralo pred mojim očima. To je bo jedan od težih trenutaka u mom životu”, govori Janice.

Nakon prve operacije slijedila je još jedna koja je trajala sedam dodatnih sati.

Hirurzi su joj na drugoj operaciji iz ruke uzeli venu, koju su pričvrstili na dojku. Pokušali su tako stimulisati prokrvljenost, ali operacija je bila neuspješna. U tom vremenu, je Janice izgubila toliko krvi, da su joj morali dati transfuziju.

“Istina je, da je bilo grozno. Više puta sam izgubila svijest i probudila se iz nesvijesti”, piše “Vizita“…

Pijavice – Blogspot.com

Nakon svega, jedan od doktora je predlagao da probaju s pijavicama. Ove krvopije su više puta u medicini upotrebljavane kao lijek. Korisne su, obnavljaju krvotok u odumrlim dijelovima tijela. Rijetko su ih upotrebljavali da probude krvotok u dojkama.

Sljedećih deset sati Janice je preležala s pijavicama na prsima.

“Bilo je tako nerealno. Da bi doktori bili uspješni, dodatno su mi zagrijali sobu, u nju su postavili više električnih grijača”, kaže Janice.

“Bilo je tako vruće, počela sam halucinirati. Imala sam osjećaj, da poštanske čestitke ustaju s polica”, dodala je.

Svaka tri sata u sobu je ušla sestra i na dojke mi namjestila tri pijavice.

“U početku su bile male. Nakon jednog sata su se napile krvi, podsjećale su me na kobasice svijetlo crvene boje”, sjeća se Janice.

“Kada su bile pune krvi, otpadale su same s mesa. Bile su toliko site, da se nisu mogle micati”.

Dok su se pijavice hranile, njihovo sisanje je probudilo krvni otok u odumrlom tkivu.

“Bilo ih je nevjerovatno posmatrati. Nakon deset sati, moja dojka je promijenila boju iz crne u roza. Pomoglo mi je 30 pijavica”.

“Pijavice često upotrebljavamo nakon operacija, da ponovo povežemo odsječene udove s tijelom. Protok krvi je u takvim primjerima prekinut, teško ga je uspostaviti”, kaže Marian Gower, vođa ekološkkog domaćinstva na kojem uzgajaju pijavice.

“Imaju tri čeljusti, u svakoj od njih po 100 zuba. Koriste ih naizmjenično, režu kožu. U početku je osjećaj takav, da se čini da vas neko probada s iglom, nakon nekog vremena taj osjećaj nestaje”, dodao je.

Janice mora još uvijek ići na preglede. Hvali se da je zadovoljna s rezultatom, posebno kada pomisli na svoje crne sate nakon operacije.

“Malim gmizavcima sam neizmjerno zahvalna, nikad nisam sanjala da će mi oni spasiti život”, kazala je Janice.

Komentari

komentara