Zdravlje

Otkrivamo – Zašto je negativno razmišljanje pogubno po vas

Napisao admin

Vaše misli su srž ne samo onoga što ste postigli u životu već i onoga što zapravo jeste. Vaša individualnost, kao ličnosti, u velikoj mjeri zavisi od onoga o čemu razmišljate sve vrijeme.


Depresija (foto: cure.ba)

Nepotrebno je reći da, kako bi imali sretan i uspješan život, vaše razmišljanje mora biti ugodno i srećno. Dakle, pozitivno razmišljanje je osnova za sve dobre stvari u životu. Donosimo pet problema koji nastaju usljed nedostatka pozitivnog razmišljanja.

Odugovlačenje

Kada ne razmišljate pozitivno, vi se “potkopavate”. Nemate pouzdanja ili povjerenja u svoje sposobnosti i vjerujete da vam ništa ne ide od ruke te da ni u čemu niste dobri. Prema tome, vi imate tendenciju da oklijevate i odugovlačite. Ova nezdrava navika odlaganja važnih stvari i poslova vas potpuno obuzima, a vi se osjećate frustrirano i depresivno, jer ne možete završiti date obaveze u određenom periodu. S druge strane, ljudi oko vas su ih, već odavno, završili. Zbog toga se osjećate još gore, a samim tim se povećava i nivo negativnih misli.

Bespomoćnost i anksioznost

Zbog negativnih misli stalno se fokusirate na stvari koje su išle pogrešnim tokom u prošlosti, stvari koje u sadašnjosti nisu dobre i stvari koje ćete u budućnosti uraditi na pogrešan način. Na taj način “brišete” lijepe i dobre uspomene, stvari zbog kojih ste zahvalni i nade u bolju budućnost. Fokusirate se na loše stvari i razmišljate o njima dok se ne počnete osjećati potpuno bespomoćno te ste stalno zabrinuti oko toga šta će biti, ako se dese određene loše stvari ili ako stvari krenu “sa zla na gore”.

Depresija

Negativne misli vas, na kraju, dovode do depresije koja, iako je izlječiva, ostavlja trajni trag na vašoj podsvijesti. Dakle, sada je kristalno jasno da negativne misli uzimaju svoj danak na vašem mentalnom zdravlju i zbog njih se možete razboljeti. Nemojte dozvoliti da vam se to desi i da morate tražiti pomoć doktora.

Napadi panike

Ako nastavite negativno razmišljati i ne pokušate da to svjesno promijenite, na kraju ćete početi da paničite i da razmišljate o najgorim mogućim stvarima. Imaćete nelogične, negativne misli i to na takvoj “skali” da će vas iste izludjeti te ćete zbog njih dobiti napade panike. Počećete brinuti o stvarima čija je vjerovatnoća jedan prema milion da krenu naopako!

Fiziološki problemi

Nedostatak pozitivnih misli može izazvati i neke fiziološke probleme, kao što su: gubitak apetita, nesanica, loša probava i zatvor, glavobolja. Ako imate bilo koji od navedenih problema, to je možda zbog pretjerane napetosti. Odmah promijenite način razmišljanja i fokusirajte se na dobre stvari u životu.

Postoji nekoliko problema koji se javljaju usljed nedostatka pozitivnog razmišljanja, a neki od njih su toliko jaki da mogu da vam upropaste život i da zbog njih postanete mentalno bolesni i nestabilni. Koliko god stvari oko vas bile grozne, pokušajte razmišljati pozitivno. Veoma brzo ćete uvidjeti dobrobiti ovakvog načina razmišljanja.

minimagazin

Komentari

komentara