Zdravlje

ZNAKOVI KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Četiri najčešća simptoma tumora na mozgu važno je prepoznati na vrijeme

Napisao H. H.

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi.

Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni, piše Večernji.hr.

Zato je potrebno obratiti pažnju na neke od njih. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali je razlika i u intenzitetu.

1. Napadi

Oko 60 posto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

2. Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, osobito kratkotrajne vrste, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

3. Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite lijekaru.

4. Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja svakako posjetite lijekara, pogotovo ako se to dogodi kad se ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji, piše womenshealth.

Ovdje je važno istaknuti i da navedeni simptomi uopće ne moraju imati veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Komentari

komentara