Zdravlje

UPOZORENJE DJEVOJKE I ŽENE: Ukoliko otkrijete ovakav plik na vašim genitalijama odmah ovo uradite jer STE MOŽDA ZARAŽENI

Napisao H. H.

Neki plikovi su samo to – plikovi. Normalni vaginalni plikovi nisu ništa alarmantno ili sramno. Sve žene mogu dobiti vaginalne plikove. Ustvari, ne morate biti seksualno aktivni, ne morate biti nečisti, i ne mora se raditi ni o čemu posebnom da bi ih dobili. Najčešći uzroci vaginalnih plikova su: trenje, urasle dlačice i začepljenje žlijezde.

Trebate razlikovati tipične STD plikove i čekiće. Originalni vaginalni plikovi prilično podsječaju na svake druge plikove i mogu sadržavati tečnost ili krv. Mogu biti ovularni ili kružni i kad ih dotaknete možete imati osjećaj da dirate gel. Mogu se pojaviti kao čisti obojeni plikovi, ili mogu biti veoma crveni, a vjerovatno će potamniti u centru kada se krv nakupi u njima. Kako god, ne bi trebali svrbjeti ili goriti ili loše mirisati. Obično se pojavljuju kao samostalni plikovi.

Kako da ih liječite?

Najbolji lijek je da ih umočite u vruću kupku. Možete probati i druge specijalne tretmane ali oni nisu potrebni. Umakanje u vodu ih otklanja prirodno i bezbolno. Nemojte ih otvarati jer se možete izložiti infekciji. Samo ih pustite da prirodno nestanu i oni će se sami zaliječiti.

cure.ba

Komentari

komentara