Zdravlje

Savjeti – Prebrodite PMS!

Napisao admin

Imate utisak da se PMS simptomi polako pogoršavaju? Ne, nije to plod vaše mašte! Naučnici sa Yela kažu da se predmenstrualni poremećajem sa približavanjem menopauze pojačavaju. Srećom, lako ih je ukrotiti. A evo i kako:


PMS (foto: cure.ba)

1. UZMITE SUPLEMENT! I jedna tableta od 300 ml aminokiseline L-teanin pomaže ženama koje pate od PMS-a da se u roku od 30 minuta smire. A svakodnevno korištenje (uz odobrenje ljekara) obuzdava nervozu, glavobolju i druge simptome u roku od dva mjeseca! Ne volite tablete? Šest šolja zelenog čaja dnevno, obezbijediće istih 300 ml L-teanina.

2. GLEDAJTE TUŽNE FILMOVE! Vjerovatno mislite da srceparajuće priče povećavaju PMS zlovolju, ali nove studije otkrivaju drugačiju istinu: tužna filmska ili TV priča podsjeti ljude da njihov intimni život nije takav – daleko bilo! A doza zahvalnosti sasvim je dovoljna da mozak izluči više ‘srećnih’ hormona kao što je oksitocin!

3. NABAVITE CRVENI TANJIR! Borite se sa PMS željom da pojedete nešto slatko, na primjer čokoladu? Spas je u crvenom tanjuru! Švedski naučnici su otkrili da tanjiri, činije, šolje u ovoj veseloj boji  smanjuje PMS žudnju za čak 41 procenat. Zašto? Crvena boja asocira na stop svjetla, a znak ‘stop’ podsvjesno šalje signal da prestanete da jedete!

4. SMIRUJTE NERVE NA SUNCU! Boravak napolju od najmanje 20 minuta dnevno može da prepolovi predmenstrualnu nervozu, razdražljivost i napetost. Bonus: poslije samo četiri menstrualna ciklusa osjećate da  ‘pucate’ od energije. Kako? Tako što mozak više ne zavodi ‘vanredno stanje’ kad god vam se hormoni uskomešaju.

5. JEDITE KROMPIR! Naučnici s Cambridgea kažu da je nedostatak kalijuma jedan od glavnih okidača PMS-a! Jajnicima je taj mineral neophodan za proizvodnju progesterona koji ublažava simptome. Važna novost: krompir pečen s ljuskom, svakog dana na jelovniku obezbjeđuje 1,081 mg kalijuma – dovoljno da PMS tegobe tri mjeseca miruju.

6. A DA NIJE OVO PMDD? Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) je oblik PMS-a toliko težak da su često potrebni i antidepresivi. Idite ljekaru, ako u predmenstrualnoj nedelji imate pet ili više ovih simptoma: ravnodušnost prema poslu i porodici, pad energije, osjećaj tuge i beznađa, jaka uznemirenost, nekontrolisano ponašanje, žudnja za hranom, nagon za plakanjem, napad panike, neopravdani bijes, nesanica, poremećena koncentracija, nadimanje-glavobolja-bol u dojkama ili mišićima.

cure.ba

Komentari

komentara