Zdravlje

Mlada žena je osjetila čudan svrab, nije ni sanjala da ju je napao najpodmukliji tumor

Napisao H. H.

Lijam Krosli je mislio da su on i njegova vjerenica Lusi na pragu svjetle budućnosti. Trebalo je da se vjenčaju, a ona je dobila posao svojih snova. Par iz Lidsa onda je preživio pravu noćnu moru.

Lusi je u junu 2013. osjetila svrab po cijelom tijelu. Odmah je javila vjereniku, piše “24sata“.

“Nikada nije bila osoba koja diže paniku bez razloga, tako da sam znao da je baš loše. Otišla je kod doktora i dali su joj kremu za kožu. Nažalost, postajalo je sve gore, koža joj je bila otečena od češanja. Onda su ljekari pomislili da je sigurno alergija. Nije bila”, prisjeća se vjerenik.

Nikome nije palo na pamet da je djevojka stara samo 27 godina oboljela od raka. U njenoj jetri nalazio se tumor.

“Kada su joj rekli da je oboljela od raka, slomila se. Probao sam da ne plačem, da budem jak za nju, ali osjetili smo beznađe”, rekao je Krosli.

Tumor je bio jedva vidljiv, veliki samo nekoliko milimetara, ali pokazao se kao koban. Rak žučnih vodova je u porastu. U 2010. dijagnostikovano je 1832 slučaja od kojih he 1720 bilo smrtonosno, a tri godine kasnije 1965, a 2161 je preminulo.

Ovi tumori su toliko mali i podmukli da čak i skeneri mogu da ih previde. Tiho napadaju sve dok osoba ne požuti od nagomilanih toksina u tijelu, tada je već opaka bolest napredovala i borba postaje sve teža, pa je samim tim i smrtnost od ovog oblika kancera velika.

Lusi je, nažalost, bila jedan od takvih slučajeva.

“Rezultati su bili zastrašujući. Njen bilrubin je bio 395, a trebalo je da bude 17. Dobila je unutrašnje krvarenje zbog tumora, odvedena je na intervenciju ali se nikada nije probudila iz anestezije. Umrla je sa 29 godina. Ipak, uspjeli smo da se vjenčamo tri mjeseca pre toga. Volio bih da ljudi znaju više o ovoj bolesti kako niko ne bi osjećao bol koji ja osjećam.

Komentari

komentara