Zdravlje

KOD STARIJIH DJELUJE JOŠ JAČE: Evo zbog čega svaka žena ujutro treba da pojede KAŠIČICU LANA!

Napisao H. H.

Olakšava simptome PMS-a i postmenopauze, reguliše holesterol i ubrzava metabolizam.

Iako se sjemenke u ishrani zabrinjavajući rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje jedemo i mogu biti izvrstan dodatak ishrani, jer sadrže visok udio vitamina i minerala, i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

“To je vrlo korisno kod redukcionih dijeta i kad nismo sigurni da li jedemo zdravo i da li unosimo sve potrebne nutritijente, na primjer kad moramo da izbjegavamo pojedine namirnice, jer izazivaju probleme sa probavom, nadutost i slično, ili su nam zabranjene zbog medicinske dijete”, kaže nutricionista Mirna Trumbetaš za “24sata“…

Za žene su posebno dobre sjemenke lana.

Lanene sjemenke ponašaju se poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih sa hormonima. Takođe, mogu da olakšaju simptome PMS-a i postmenopauze, jer pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu. Ali, važno ih je držati u frižideru, jer lako oksiduju. Trebalo bi ih kupovati cijele, pa samljeti prije obroka, kako bi se sačuvala njihova vrijednost. Zbog visokog udjela vlakana podstiču i probavu, pa bi svi oni koji pate od zatvora obavezno trebalo da ih uvrste u ishranu, ističe nutricionista.

Samo kašičica lanenih sjemenki u jogurtu ujutro ili svako veče kroz nekoliko mjeseci može da pomogne i kod najtvrdokornijih problema sa probavom i doprinese zdravom metabolizmu, pa i mršavljenju.

Laneno sjeme je prirodni regulator nivoa holesterola u krvi, pa dobro djeluje i na kardiovaskularno zdravlje. Kao i mnoge druge sjemenke, možete ih koristiti u ovsenoj kaši sa voćem za doručak ili u voćnom smutiju, a brašno od lanenih sjemenki odlična je zamjena za dio pšeničnog brašna kod pripreme kolača ili palačinki.

Pogodno je i za ljude koji imaju problema s tolerancijom glutena, jer ga ne sadrže. Ulje lanenih sjemenki može se koristiti kao začin za salate, kuhanu rižu i povrće kuhano na pari. Ali, nije pogodno za kuhanje ili prženje.

Komentari

komentara