Zdravlje

Olakšajte sebi život – Riješite se negativnih misli jednostavno i lako

Napisao admin

Negativne misli zaista nam mogu zagorčavati život. Ako ih se ne uspijevate riješiti, one mogu narušiti kvalitet života, ugroziti psihičko i fizičko zdravlje. Stoga je važno pronaći način na koji ćete se osloboditi negativnosti, te time sebi uveliko olakšati život.


Žena (Foto: Cure.ba)

Stručnjaci sa Univerziteta Ohio i univerziteta u Madridu predlažu jednostavno rješenje. Negativne misli napišite na papir, a kada zapišete sve što vas muči, papir jednostavno zgužvajte i bacite u smeće. Možda vam se ne čini djelotvornim, ali naučnici su nakon nekoliko zasebnih eksperimenata na studentima zaključili da je ovaj mehanizam veoma učinkovit. Učesnici u istraživanju podijeljeni su u dvije skupine. Nakon što su zapisali svoje negativne misli, od prve grupe zatraženo je da ih ponovo pročitaju i razmisle o njima, dok je od druge grupe zatraženo da papir sa zapisanim mislima odmah bace u smeće. Nakon toga ispitanici su ispunili upitnik koji je pokazao da su oni koji su bacili papir imali mnogo pozitivnije stavove.

 

“Naravno, negativne misli neće potpuno nestati ako ih zapišete na papir i bacite, jer ih uvijek možete ponovo stvoriti. Ali, ovo rješenje će djelovati barem trenutno.”, objasnio je vođa studije Richard Petty. On je dodao da ova jednostavna metoda ima katarzičan efekat, te da se može primjenjivati i nekoliko puta dnevno kako biste se osjećali bolje i rasterećenije.

cure.ba

Komentari

komentara