Zdravlje

Dosadan bol – Kako da ublažite zubobolju

Napisao admin

Koga je barem jednom u životu bolio zub, sigurno nije zaboravio to iskustvo. Dosadan bol „udara“ direktno u mozak i čini da ni na šta drugo ne možemo da mislimo osim na njega.


zubobolja (foto:cure.ba)

Zbog zubobolje smo nervozni, neispavani i neupotrebljivi za bilo kakve aktivnosti. Postoji mnogo prirodnih sredstava koja mogu da vam pomognu da bol umine, a evo samo nekih od njih: 

Uzmite nekoliko čenova bijelog luka, svaki isijecite na tri dijela, premažite ih solju i ubacite u 2 dl komove rakije, pa na šporet da prokuvaju. Ispirajte usta mlakom tečnošću. 

Na bolnom mjestu u ustima nekoliko minuta držite vrećice čaja od kamilice namočene u vodu, bilo hladnu ili toplu. 

Ili, kamilicu koja je odlična protiv upala, pomiješajte sa zovinim cvijetom i majčinom dušicom (jednake količine), uzmite jednu kašiku ove mješavine, prelijte je sa 2 dl vrele vode, poklopite i ostavite 15 minuta. Potom procijedite, zasladite medom i ovu tečnost, više puta tokom dana, mućkajte po ustima. 

Zubobolju će ublažiti i karanfilić. Jednostavno, žvaćite ga, ali zdravim zubima, jer u direktnom kontaktu sa zubom koji vas boli može da dovede do još većih muka.

cure.ba

Komentari

komentara