Zdravlje

PRETILOST-ALARMANTNI PODACI O RAKU!

Napisao H. H.

Dovoljno je imati samo 5 kila viška i rizik od oboljenja skače i do 56 posto

Hrvati drže osmo mjesto među zemljama EU po broju debelih, odnosno pretilo je 19 posto građana

Da je debljina rizik za zdravlje potvrdila je i najnovija velika studija objavljena u British Medical Journalu, koja upozorava da višak tjelesne težine povećava rizik za dijabetes ili bolesti srca i krvnih žila, ali i za čak 11 vrsta raka. Debelo crijevo, rektum, maternica, dojka, jajnici, bubrezi, gušterača, želudac, žuč i žučni sustav, jednjak pa i koštana srž mogu biti izloženi dodatnom riziku od zloćudnih bolesti ako imamo višak kilograma

Upozorenje je to i Hrvatima jer, kao i u drugim razvijenim zemljama, i u Hrvatskoj sve je više pretilih, o čemu svjedoči i podatak da držimo osmo mjesto među zemljama EU po broju debelih (indeks tjelesne mase veći od 30).

Opasnost

Riječju, gotovo 19 posto hrvatskih građana je pretilo, a četvrtina ih je u dobi od 45 do 74 godine i svi oni po ovoj studiji imaju dodatni rizik za razvoj zloćudnih bolesti,piše jutarnji.hr

Bilijarni trakt

– Smatram da bi javnost, ali i liječnici trebali posvećivati više pažnje problemu tjelesne težine jer ona nije rizik samo za razvoj dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila, već i za rak – rekao je jedan od koautora studije Marc Gunter, iz Međunarodne agencije za istraživanje raka. Istraživanje je uključivalo analizu više od 204 prijašnje studije o pretilosti, od kojih je 95 uključivalo indeks tjelesne mase (ITM) kao rizik za neke bolesti, a u 12 su dobiveni čvrsti dokazi o povezanosti debljine s različitim vrstama raka.

Analiza je pokazala da s povećanjem ITM-a raste i rizik za zloćudne bolesti. Tako kod muškaraca povećanje tjelesne težine za pet kilograma povećava rizik za rak debelog crijeva za devet posto, dok je hormonalna nadomjesna terapija povećala rizik od raka dojke kod debelih žena u postmenopauzi za 11 posto. Brojke su još gore kad je riječ o tzv. bilijarnom traktu, odnosno žuči i žučnim vodovima kod kojih se rizik za karcinom povećava za čak 56 posto kod svakih pet kilograma viška. Premda je istraživanje povezalo i neke druge vrste raka s debljinom, jaki dokazi utvrđeni su za spomenutih 11, ali nije utvrđen mehanizam preko kojeg se to događa.

Višak masnoća

– Znamo da debljina uzrokuje puno prekida hormonskih i metaboličkih putova, a osim toga višak masnoća povezuje se s višim razinama estrogena, inzulina i upalnim procesima, što može utjecati na diobu stanica – rekao je Gunter. Zanimljivo je da se stopa raka povećava šest puta brže kod debelih žena nego kod muškaraca.

– Ovo istraživanje kod kojeg su korišteni vrlo strogi kriteriji za procjenu dokaza nedvojbeno su pokazali da debljina povećava rizik od raka – rekla je dr. Rachel Orritt iz UN-ova centra za istraživanje raka te dodala da je važno naći vlastiti put u prehrani ne bi li se održala zdrava tjelesna težina.

– Manje od pola stanovništva shvaća da pretilost povećava rizik od raka iako više od polovice njih ima višak kilograma, što je zabrinjavajuće – rekla je dr. Alison Terdstone, glavna engleska nutricionistica u Zavodu za javno zdravstvo. U opasnosti nisu samo pretile osobe, već i one koje imaju višak masnoća, smaraju stručnjaci

– Mladi koji su izrazito debeli u dobi od 20 do 39 godina gube i do osam godina života i dvadesetak godina zdravog života – kaže dijabetolog prof. dr. Željko Metelko te dodaje da je dokazano da debljina šteti našem zdravlju.

Komentari

komentara