Zdravlje

Ovi simptomi raka grlića maternice mogli bi vam spasiti život

Napisao H. H.

Rak grlića maternice je drugi najčešći rak koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga možete spriječiti. Ako ga se otkrije u ranoj fazi, velike su šanse da pacijentica preživi, zato je veoma važno da se otkrije što ranije.

1. Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje (tokom ili nakon se*sa, između mjesečnica ili nakon što ste već ušli u menopauzu).
Događa se kad stanice raka počnu rasti na tkivu grlića. Osobito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema dobne granice za oboljenje od ove vrste raka.

2. Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustoći. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu. Kad stanice raka ostanu bez kisika, to može izazvati infekciju, koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

3. Bol tokom se*sa

Bol za vrijeme se*sa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom se*sualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

4. Bol u donjem dijelu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa ili zdjelici, posjetite ginekologa.

5. Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše tijelo ne funkcionira kako bi trebalo. Primijetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme otiđite kod ljekara što prije.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primijetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krvi u urinu, krvarenja iz anusa, proljeva, začepljenosti ili oticanja nogu.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se ljekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također, bitno je naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, pa je izrazito važno da se redovito testirate,piše Faktor

Komentari

komentara