Zdravlje

Savjeti – Učinite svoje obroke zdravijim

Napisao admin

Ne morate se odreći hrane koju volite ili promijeniti njen okus da biste je učinili zdravijom. Sitne promjene dovoljne su da vaši obroci budu mnogo zdraviji, a oktivamo vam i kako.


Hrana (Foto: Cure.ba)

Ne preskačite obroke – Kada žele smršati, mnoge žene preskaču obroke. Budući da preskakanje obroka nije zdravo, prvi i najjednostavniji način da obroke učinite zdrtavijim jeste da ih redovno jedete.

Jedite polako – Uvijek se trudite da što prije završite sa jelom? Poslovi, omiljena serija, internet i druge obaveze mogu čekati. Odvojite vrijeme za istinsko uživanje u hrani. Sažvačite zalogaj umjesto da ga odmah progutate, jer ćete na taj način mozgu dati vremena sa shvati da je vaš stomak pun. Osim toga, više ćete uživati i cijeniti hranu.

Prepolovite obrok – Da li znate kolika porcija piletine treba biti ili prilog od povrća? Porcija piletine treba biti otprilike veličine špila karata, a povrće dovoljno da vam stane u zatvorenu šaku. Vjerovatno ste mislili da vaši obroci trebaju biti dvostruko veći, pa ćete stoga svoj obrok učiniti zdravijim ako pojedete samo njegovu polovinu.

Obojite tanjir – Izbjegavate nezdrave namirnice, ali ne znate kako svoje obroke učiniti zadravijim? Obojite tanjir. Što više boja vaš obrok ima, to će biti zdraviji. Počnite sa crvenom (paradajz), žutom ili narandžastom (mrkva, paprika), zelenom (lisnato povrće), a dodajte i plavu (borovnice), te ljubičastu (patlidžan).

Odbacite nezdrave začine –Začini dodaju kalorije vašim obrocima. Jedan od najboljih načina da svoju hranu učinite zdravijom, jeste da je pripremate bez suvišniha začina. Stoga, izbjegavajte šećer, sol , masnoću i druge nezdrave začine.

Začinite život – Dok neke trebate izbjegavati, drugi začini su poželjni u vašim jelima. Koristite cimet, koji je bogat izvor antioksidansa, čili – koji će vam pomoći da smršate, kurkum – koji je odličan za prevenciju raka, te đumbir – koji ublažava bol od artritisa.

Cjelovite žitarice – Obični hljeb zamijenite onim sa cjelovitim žitaricama. Cjelovite žitarice sadrže više prirodnih nutritijenata, poput vitamina i vlakana, te su odličan način da svoje obroke učinite zdravijim.

Niskokalorični mliječni proizvodi – Jednako kao što ste obični hljeb zamijenili onim sa cjelovitim žitaricama, tako i uobičajene mliječne proizvode zamijenite onim niskokaloričnim. Mlijeko, sir, kiselo vrhnje, jogurt mnogo su zdraviji sa 2 posto mliječne masti ili obrani, nego u punomasnoj verziji.

cure.ba

Komentari

komentara